Vědci odhalili nejpromiskuitnějšího ptáka planety

09.02.2010 | Zajímavosti

Nejpromiskuitnějšího ptáka nehledejte v kalhotách golfisty Tigera Woodse. Ačkoli žije také v USA, k vidění je především v mokřinách u pobřeží státu Connecticut. Jmenuje se strnadec ostrochvostý a má velmi nezvyklou choutkou souložit s mnoha různými partnery a v jednom hnízdě zřídka najdete dva sourozence jednoho otce.

Podle odhadů souloží s více než jedním samcem 95 procent samic každé hnízdní období. Samci přitom mají jedinou starost, oplodnit maximum samiček, které pečují o mláďata samy. Jedná se o extrémní ekologickou adaptaci, která vznikla s jediným cílem – zachovat maximální variabilitu genů v populaci a tím vytvořit nejživotaschopnější potomstvo.

Podle amerických ornitologů, kteří chování strnadců popsali, se jedná o mechanismus sloužící k přežití při častých pobřežních záplavách. Strnadci totiž hnízdí v mokřinách u pobřeží, které často sužují záplavy. To znamená, že velký počet hnízd dojde každé hnízdní období ke zmaru. Pokud jsou ale samice značně promiskuitní, znamená to, že spermie jednoho samce jsou v mnoha hnízdech a ti tak mají šanci alespoň v jednom z nich přenést se na potomky a šířit své geny dále.

Strnadci se také vyjma vysoké promiskuity chovají na pěvce netradičně v tom, že mláďata vychovává jen samice. U většiny druhů se totiž oba partneři střídají při zahřívání vajec a výchově.

„Zjistili jsme, že téměř každá jedna snůška byla produktem více než jednoho otce a v rámci tohoto hnízda bylo velmi časté, že žádná dvě mláďata neměla stejné rodiče,“ uvedl profesor Chris Elphick z University of Connecticut, podle něhož snášejí strnadci v průměru 3-5 vajec na jednu snůšku.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat