Revoluce v životě žen aneb Kde bychom byly bez vysavače, pračky...

Dokážete si svůj život představit například bez automatické pračky nebo bez silonek? Ani bychom si neuvědomili, že tyto věci, které jsou tak přirozené pro moderní ženu, kdysi způsobily revoluci v životech našich maminek a babiček.

Za poslední století se život žen postupně, ale zásadně změnil. Vystoupily ze své role žen v domácnosti, začaly pracovat, chodit do společnosti a uvědoměle formovat svůj život. Tato revoluce v životě žen byla doprovázena také novými předměty, které byly ve své době vítány jako převratné inovace a bez nichž by si nikdo nedokázal dnešní život představit. Ať už se jedná o předměty využívané pro práci v domácnosti, nebo v oblasti módy. Pojďme si udělat procházku časem a podívejme se na každodenní život ženy!
 

Elektrická pračka (1907)

Tento vynález, který do života žen vnesl opravdovou revoluci, dobyl nejprve americké domácnosti. Předpokladem pro rozšíření domácích spotřebičů bylo totiž připojení k elektrické síti. První elektrickou pračku vyrobil v roce 1907 americký vynálezce Alva J. Fisher a nazval ji „Thor“. Ta brzy nahradila zastaralé, nevýkonné pračky na plyn a páru. V Evropě byly pračky považovány za přepych ještě řadu let poté.

Ve svém katalogu z roku 1929 londýnský obchodní dům Harrods o této novince například uvádí, že s pomocí různých doplňků dokáže mlít maso, vyrábět zmrzlinu, plnit klobásy nebo dokonce brousit nože. První modely, nabízející praní i odstředivé sušení, se objevují v roce 1957 a krátce poté, v roce 1960, se na trh dostává první automatická pračka. Usnadnění domácích prací, kterému se dnes těšíme, by bylo bez pračky nemyslitelné.

TIP Bety: Zajímá vás historie předmětů, bez kterých byste se dnes asi jen těžko obešla? Zajděte na výstavu Inovace ve světě žen

Napařovací žehlička (30. léta minulého století)

Ve třicátých letech vlastnila elektrickou žehličku už téměř polovina amerických domácností. Klíčovou událostí v historii žehliček byl vynález termostatu v roce 1936. Díky termostatu se žehličky nepřehřívaly, což zabraňovalo častým nehodám, a bylo možné nastavit teplotu žehličky tak, aby zaručovala bezpečné žehlení téměř všech druhů látek, plátnem počínaje a umělým hedvábím konče. V porovnání s prototypy z dvacátých let se rovněž zlepšila regulace vypouštěné páry a padly tak veškeré překážky bránící úplnému triumfu napařovací žehličky, která značně přispěla ke zvýšení efektivity žehlení a zkrácení času stráveného domácími pracemi.

Model značky Hoover z roku 1952 se na několik let stal standardem. Žehlicí plocha automatické napařovací žehličky vybavené termostatem byla vyrobena z hliníku a otvory pro páru se nacházely po stranách, takže unikající páru směrovaly nad – nikoliv přímo na – žehlené prádlo. Vypouštění páry bylo automaticky zastaveno, jakmile se žehlička ocitla ve svislé poloze a držadlo bylo navrženo tak, aby jej mohli pohodlně používat i leváci. Postupem času se objevily nepřilnavé žehlicí plochy a otvory pro páru se posunuly na své nynější místo, k velké spokojenosti žen.

Vysavač (1902)

První prototyp elektrického vysavače vynalezl Hubert Cecil Booth, strojní a stavební inženýr z Anglie. Když spatřil oblaka prachu vznikající při čištění železničních vagonů, napadlo jej, že daleko praktičtější by bylo vysávat prach do uzavřené nádoby, než používat stávající metodu a odfouknout jej stlačeným vzduchem, což mělo za následek, že se prach pouze dočasně přemístil z jednoho místa na druhé, aby se posléze usadil na původním místě. Boothův hrůzu nahánějící přístroj, který byl připevněn na čtyřkolovém kočáře taženém koňmi, vydával strašný rámus a často plašil kolemjedoucí koně. Prach se vysával hadicemi, které se musely prostrkávat oknem do domu.

Tento vynález ale představoval úžasnou novinku a i na těch nejexkluzivnějších večírcích se o něm mluvilo jako o něčem, co prostě musíte mít. Jeho Veličenstvo Edvard VII. tedy nelenilo a ihned objednalo dva magické čisticí stroje – jeden pro Buckinghamský palác a druhý pro Windsorský zámek. Vysavač poté prošel dalším vývojem ve Spojených státech, kde jistý pan Murray Spengler, školník, trpící alergií na prach, vytvořil s pomocí povlaku na polštář první model vysavače se sáčkem na prach. Společnost Hoover získala k tomuto vynálezu práva, vylepšila jej a představila americkým i evropským spotřebitelům; a to s takovým úspěchem, že se název hoover vžil a používá se jako synonymum pro vysavač v anglofonních zemích.

Obří pračka, několikametrová rtěnka nebo největší vysavač, jaký kdy uvidíte – to je jen několik milníků v životě žen, které vám představí netradiční výstava na pražském Andělu.

Výstavu Inovace ve světě žen, kterou vám přináší značka Ariel, lze zhlédnout zdarma a v kteroukoli denní či noční hodinu v období od 15. července do 15. srpna 2010 na Piazzettě Anděl, Stroupežnického 21–25, Praha 5.

Expozici inspirovala letošní inovace značky Ariel – Ariel gelové kapsle, které lze vnímat jako dosud poslední v řadě velkých objevů pro ženy. Ariel gelová kapsle představuje malé, vodou rozpustné pouzdro s přesnou dávkou pracího prostředku. Ariel gelová kapsle zajišťuje vynikající výsledky, neboť obsahuje gel, který je dvakrát koncentrovanější při odstraňování skvrn než ostatní tekuté prací prostředky Ariel. Díky kompaktní velikosti jsou kapsle lehké a nenáročné na prostor.
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat