Dejte si dnes sklenku červeného vína: Chrání před zubním kazem

Červené víno je teď žhavým tématem. V posledních dnech se objevily názory některých vědců, že jsou jeho účinky na zdraví člověka přeceňované. Ačkoli se jedná jen o malou část důkazů stojící proti tisícovkám jiných, které červenému vínu přisuzují blahodárné účinky na zdraví, mediálně je zajímavé to nyní celé popřít. Nicméně jiná studie ze Španělska se zabývala vlivem červeného vína na zdraví zubů. A přestože se ho lidé toužící po bělavém chrupu straní, chrání červeného víno zuby před nebezpečnými bakteriemi, které způsobují zubní kazy.

Červené víno bez alkoholu, s alkoholem a výtažek z jadérek bobulí modrých odrůd révy vinné silně potlačují bakteriální kolonie vytvářející plak na zubech. Tyto bakterie produkují kyseliny, které leptají zubovinu a způsobují kazy.

Pokusy vědců ze španělského Národního výzkumného úřadu mají přesvědčivé výsledky o skutečnosti, že červené víno dokáže potlačit rozvoj bakterií a tlumí vznik biofilmu, který se na zubech vytváří a který se snažíme odstraňovat kartáčkem a zubní pastou. Dát si tak sklenici červeného vína po jídle může být rozumným příspěvkem k prevenci zubního kazu.

Maria Victoria Moreno-Arribaso tvrdí, že červené víno výrazně potlačuje rozvoj bakterií způsobujících kazy. Její tým testoval účinky různých tekutin na životnost a rozvoj biofilmu tvořeného bakteriemi. Vrstvy kolonií těchto mikroorganismů ponořili španělští mikrobiologové na několik minut do různých tekutin a sledovali, co se bude dít. Červené víno s alkoholem i bez alkoholu a červené víno obohacené výtažkem ze semínek byly nejúčinnější. Potlačovaly a hubily bakterie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat