Opilí lidé mluví upřímně. Protože necítí lítost, stud či provinění

Alkohol skutečně rozvazuje jazyky. Pod vlivem etanolu lidé mluví a jednají upřímně. Protože je neomezuje vnitřní soudce, který jim ve střízlivosti hrozí studem, pocitem viny či lítostí. Alkohol neovlivňuje schopnost ovládat se a činy provedené pod jeho vlivem si člověk uvědomuje. Opilost ale omezuje schopnost cítit vinu, stud či lítost.

Vědci z Missuouri provedli experimentální výzkum. Skupinu osob rozdělili do tří částí. Jedna konzumovala alkohol, druhá nealko, třetí dostala koktejl bez alkoholu, ale myslela si, že má nápoj alkoholický.

Všechny tři skupiny pak vypracovaly chybový test na počítači. A výsledky jasně prokázaly, že osoby pod vlivem alkoholu si uvědomovaly svou chybu stejně rychle a stejně dobře jako ty, které nepily vůbec nebo měly placebo koktejl. Rozdíl byl však v tom, že opilým lidem bylo jedno, že chybu udělali. Zatímco střízlivým a placebo nikoli.

„Tato studie dokazuje, že alkohol neomezuje naši schopnost vědět, co děláme, ale místo toho oslabuje naši schopnost cítit vinu, lítost či stud,“ míní profesor Bruce Bartholow z University of Missouri.

Většina střízlivých osob ví, kdy udělá chybu. A pokud ji udělá, příště odpovídá pomaleji, aby se chyba neopakovala. Jenže u opilých je to jinak. Sice vědí, kdy chybu udělali, ale odpovídají stále stejně rychle – nezodpovědně. Je jim jedno, že se zmýlili a pálí své odpovědi dál se stejnou rychlostí. To se zřejmě vztahuje i na jiné chování v opilosti, kdy mnohdy člověk udělá či vysloví něco, protože je mu to v tu chvíli jedno. Lítost či stud se však dostaví ihned poté, co vystřízliví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat