Tahle zubní pasta je prý karcinogenní. Určitě ji máte doma i vy!

Společnost Procter and Gamble tvrdí, že v roce 1997 dostala od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv povolení používat v zubní pastě Colgate Total antibakteriální a antimykotickou látku triclosan. Podle klinických testů množství používané v pastě nemůže ohrozit zdraví člověka. Ovšem přibývá studií, které s tím nesouhlasí. Triclosan je prý totiž karcinogenní látka, jejíž škodlivé účinky byly prokázány na zvířatech, a navíc reaguje s chlorem ve vodě, s nímž tvoří další karcinogeny.

Vládní agentura USA – Úřad pro kontrolu potravin a léčiv – známá pod zkratkou FDA však teď musela zveřejnit podle zákona o svobodném přístupu k informacím toxikologické testy, které k povolení užívání triclosanu sloužily. A z nich vyplývá, že testy vypracovali vědci podporovaní společností Procter and Gamble. Tvrdí to server Bloomberg News.

Z pětatřicetistránkového dokumentu vyplývá, že se Úřad pro kontrolu potravin a léčiv obává, že triclosan zvyšuje riziko rakoviny, ale Procter and Gamble tvrdí, že se tak děje jen při velkých dávkách. A množství použité v pastě a dalších antibakteriálních hygienických potřebách neškodí.

„Tyto publikované zprávy včetně nových výzkumů o triclosanu zvyšují pochybnosti, zda agentura před sedmnácti roky povolila pastu Total svědomitě,“ uvádí Bloomberg News citující vědce z USA.

„Vytvořili jsme systém, v němž testujeme tyto chemické látky na lidech. Moc se mi líbí představa, že jsou všechny bezpečné. Ale když účinky této látky testujeme na zvířatech, dojdeme k pravému opaku. Myslím, že velmi riskujeme,“ uvedl doktor Thomas Zoeller z University of Massachusetts pro Bloomberg News.

Stát Minnesota se letos v květnu rozhodl zakázat užívání triclosanu. A společnosti Avon a Johnson & Johnson oznámily, že látku také přestanou používat. V EU se nesmí triclosan užívat tam, kde by se mohl dostat do styku s potravinami. Jinak je běžnou součástí řady antibakteriální a antimykotické drogerie.

Triclosan se s močí dostává do povrchových vod, kde působí negativně na biotu sladkých vod. A rozkládá se částečně na dioxiny, z nichž některé představují riziko pro zdraví člověka i pro živé organismy ve volné přírodě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat