Parlament rozhodl, že zvířata nejsou »nábytek«!

Až si jednou budou naši potomci číst o tom, že ještě na počátku jednadvacátého století někteří považovali zvířata za věci, nebudou tomu věřit. Nebo nás budou považovat za primitivy. Nicméně krok od barbarství k větší kultivovanosti konečně učinili také Francouzi. Jejich parlament totiž schválil zákon, podle něhož nejsou zvířata jen věci či nábytek, ale jsou to živé a cítící bytosti.

Pomoci by to mělo především hospodářským zvířatům, s nimiž chovatelé a majitelé jatek mnohdy zacházejí otřesně.

Proti zákonu vystupovalo silné farmářské lobby FNSEA a někteří politikové, kteří tvrdili, že změna zákona podkope zájmy farmářů chovajících dobytek.

Občanský zákoník, který je základem práva ve Francii, nepovažoval zvířata za nic víc než za židli a stůl,“ zlobila se před novelizací Reha Hutinová, prezidentka organizace Fondation 30 million Amis bojující za práva zvířat.

Zvířata jsou vnímána pouze jako věci. Ale v Lisabonské smlouvě EU jsou zvířata považována za cítící stvoření, nicméně Francie říká, že jsou kusy nábytku, který může sám chodit. Všichni vidí, jak je to trapné. Jak máme učit děti, že se pes neliší od stolu? Francie je v tomto pozadu. V Německu, Rakousku a Švýcarsku změnili zákon tak, aby nevykládal zvířata jako věci,“ zlobila se Hutinová před změnou zákona v rozhovoru pro deník Local. Devětašedesátiletá novinářka, producentka a aktivistka teď mohutně oslavuje.

Občanský zákoník České republiky je po novelizaci v souladu se zněním Lisabonské smlouvy a zvířata nepovažuje za věci. Jsou podle zákonů živými tvory nadanými smysly a pocity a mohou cítit bolest a podléhat stresu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

149 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:55
191 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
408 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:21

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat