Záhadná elektřina VII. - Rekordman Edison

30.03.2015 | Zajímavosti

Alternativní dodavatel energií LAMA energy vám přináší zajímavý seriál o elektrických jevech. Dnes se však podíváme přímo na rekordmana v tomto oboru.

Skoro všichni přinejmenším tušíme, že Thomas Alva Edison (1847 – 1931) byl americký vynálezce. „Na jeho jméno je registrováno bezmála 1700 vynálezů. Mezi nimi bylo v podstatě vše, co je potřeba k bezpečnému používání elektřiny v domácnostech – vypínače, pojistky, žárovkové objímky nebo měřáky,“ říká Veronika Kliská ze společnosti LAMA energy.

Kromě vlastních vynálezů se však Edison zasloužil i o vybudování prvních dvou elektráren pro veřejné účely, a to nejen svými širokými technickými znalostmi a schopnostmi, ale i svým kapitálem. Do této doby už sice elektrárny existovaly, ale šlo jen o malá soukromá zařízení určená výhradně k výrobě elektřiny pro svého majitele.

První veřejná elektrárna byla uvedena do provozu v Londýně v lednu roku 1882. Jmenovala se Edison Electric Light Station a šlo o parostrojnou elektrárnu, jejímž účelem bylo dodávat elektřinu do významných veřejných budov v okolí. Šlo o blízký kostel, který proud využíval k osvětlení, stejně jako nedaleko stojící soud. Přilehlé ředitelství pošt pak elektrickou energii odebíralo na provoz telegrafní kanceláře.

Výstavba veřejné elektrárny v USA pak na sebe nenechala dlouho čekat. V září 1882 otevírá společnost Edison General Electric Company elektrárnu Pearl Street Station. Ta svou činností zajišťovala provoz elektrického osvětlení v oblasti dolního Manhattanu. Technologicky byla velmi podobná své starší londýnské sestře a stala se vzorem mnoha dalším elektrárnám, které přibývaly rychlým tempem. Výroba elektrické energie v Pearl Street ale neměla dlouhého trvání. Elektrárna vyhořela při havárii v roce 1890 a již nebyla obnovena.

Zajímavostí je, že Edison General Electric Company dodnes existuje, pouze zkrátila své jméno. Od roku 1892 je známá pouze jako General Electric (GE) a dnes je jednou z celosvětově největších nadnárodních korporací.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat