Záhadná elektřina VI. Zatočte se statickou elektřinou

29.03.2015 | Zajímavosti

Seriál alternativního dodavatele elektřiny a plynu LAMA energy vám dnes představí sice běžný, avšak o to záludnější jev.

V přírodě se elektřina vyskytuje ve statické podobě. Je nahromaděná na jednom místě, na rozdíl od elektrického proudu, který se pohybuje z jednoho místa na druhý. Statickou elektřinu zkoumal už filosof Thales ve starověkém Řecku, který pozoroval přitažlivé síly vznikající jako následek tření jantaru, přičemž řecké slovo pro jantar - ήλεκτρον (elektron), se posléze stalo zdrojem pro novější slovo „elektřina“.

Se statickou elektřinou se setkáváme denně a není to vždy příjemné setkání. Stačí jen sáhnout na kliku, podat někomu ruku, nebo se učesat umělohmotným kartáčem. Právě syntetické materiály jsou velmi citlivé k elektrostatickému nabití. Náboj vzniká při styku a opětovném oddělení dvou materiálů, nebo jejich třením. Takže si stačí vzít nový svetr z nepřírodní tkaniny a už můžeme být terčem nepříjemné rány. „Elektrický šok, který vám může statická elektřina způsobit, naštěstí není zdraví škodlivý a nepoškodí organizmus, jako třeba rána od odhaleného kabelu,“ radí Veronika Kliská z LAMA energy, alternativního dodavatele energií.

Bránit se můžete používáním vhodnějších textilních materiálů, které neobsahují umělá vlákna, jako je vlna, bavlna a len. Během svlékání problematických kusů oblečení se vodivě uzemněte dotykem ruky s vhodným kovovým předmětem. Také použití aviváže snižuje povrchové napětí vláken. Při vystupování z auta se chytněte karoserie. Pokud se chcete zbavit elektrostatického náboje, který vzniká třením o podlahu či čalounění, je dobré udržovat v místnostech vhodnou vlhkost vzduchu, která omezuje účinky elektřiny. Vysušený vzduch je především v létě zapříčiněn využívaním klimatizací v kancelářích. Nejjednodušší je použití klasických odpařovačů vody, nebo pokud se vám do nich nechce investovat, postavte do místnosti nádobu s vodou. Na vlasy používejte kartáče z přírodních materiálů, jako je dřevo a kančí štětiny.

Sledujte dále seriál LAMA energy o zajímavostech ze světa elektřiny. Příště se dozvíte o jednom z nejproduktivnějších vědců na poli elektřiny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat