Ryba si pamatuje setkání s háčkem celé měsíce

07.02.2010 | Zajímavosti

Ryby nemají krátkodobou paměť trvající pouze sekundy, jak se dosud obecně soudilo, ale mohou si pamatovat až měsíce a roky.

Podle australských vědců si dobře pamatují především zážitky týkající se setkání s predátory včetně rybářů. A kapr, jenž se jednou píchne o háček, si tento zážitek pamatuje měsíce a dokáže se rybářské návnadě dlouho vyhýbat.

Doktor Kevin Warburton z australské Charles Sturt University dokázal výzkumem okounů ve sladkých vodách, že si tyto ryby celé měsíce pamatují kontakt s predátorem, i když se s ním setkaly jen jedinkrát a byť krátce.

„Ryby jsou docela inteligentní. Celé měsíce si pamatují typ kořisti. Mohou se naučit vyhýbat predátorům i po jediném setkání a udrží si tuto paměť po několik měsíců. A kapr chycený rybářem si nejméně další rok tuto zkušenost pamatuje,“ tvrdí Warburton s tím, že ryby puštěné rybářem pro nedostatečnou míru se mohou háčku vyhýbat dlouhé měsíce, i když už mají lovnou míru.

Warburton také zjistil, že se ryby učením zlepšují v chytání kořisti a modifikují své chování.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat