Prostreno.cz

Největší mýty o kocovině, kterým musíte přestat věřit

Začíná nám sezóna oslav a večírků a to je často pořádný útok na naše játra. Nejen kvůli tomu, co všechno dokážeme spořádat, ale také kvůli tomu, co všechno dokážeme vypít. A tak se někteří z nás často budí s pěknou kocovinou. Jak si ji ještě nezhoršit? Přestaňte věřit následujícím „zaručeným“ radám!

Mýtus č. 1: Naprav se, čím ses zkazil

Aneb pokud je vám zle kvůli nadměrné konzumaci alkoholu, pomůže vám, když si ráno dáte například pivo nebo jiný alkoholický nápoj. Jenže ve skutečnosti tahle rada vůbec nefunguje! Naopak – i když se vám chvíli může zdát, že vám sklenka piva pomohla, za čas přijde rozčarování. To když je vám stejně nebo ještě hůř než předtím. Dodat alkohol organismu, který s alkoholem právě bojuje, je jako přilévat do ohně benzín ve snaze ho uhasit…

Mýtus č. 2: Dva prášky před spaním a kocovina nebude

Ale bude. Navíc některé léky mohou v alkoholem posíleném těle nadělat pěknou paseku. Vaše játra už tak dělají, co mohou, aby vše ve zdraví přežila, a vy jim ještě k odbourání dodáte léky (spousta lidí sahá po lécích na bolest – a to je velká chyba). U některých lidí to může skončit velmi vážným stavem.

Mýtus č. 3: Kocovinu je nejlepší zaspat

Jasně, to poslední, na co máte po propité noci náladu, je vstát z vyhřáté postele a něco začít dělat. Ale vyplatí se přemoct! Alkohol se z těla dostává nejvíce močí a dechem, a tak mírná aktivita a započetí pitného režimu (nealkoholického, samozřejmě) celému procesu velmi pomáhá. Na rozdíl od spánku, který tak kocovinu jen prodlužuje.

Mýtus č. 4: Nejlepší je dát si pořádně mastnou snídani

Upřímně řečeno – není. Tuk opět jen zatíží játra, která jsou zaneprázdnění odbouráváním alkoholu, a tak raději sáhněte po něčem lehčím a výživnějším. Kromě toho odlehčíte i svému žaludku, který na tom po alkoholových orgiích není rovněž nejlépe.

Mýtus č. 5: Šálek silné kávy postaví na nohy

I když vám kofein obsažený v kávě pomůže se soustředěním, vašemu tělu dvakrát neprospěje, kromě toho nijak nepomáhá odbourávat alkohol rychleji. Káva je navíc poměrně kyselá, a tak jen zvýší vaši nevolnost.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat