Prostreno.cz

Co se stane, když sníte neumyté jablko?

Na pultech obchodů vypadají jablka tak čistá a lesklá, že skoro hází prasátka na dychtivé zákazníky. Nemáte však ani ponětí, co všechno si přinesete domů s každým kusem! Bakterie jsou asi to poslední!

Určitě jste (jako my všichni) někdy byli v pokušení kousnout do šťavnatého ovoce přímo mezi regály supermarketu. Přece působí tak lákavě a po špíně ani stopy, tak co by se mohlo stát? Teoreticky vzato úplně všechno…

„Jablka mohou mít na sobě patogen, jehož konzumace v krajních případech způsobuje i úmrtí,“ šokuje profesorka z katedry vědy pro spotřebitele na univerzitě v Tennessee Sandria Godwin. Odbornice dodává, že cesta těchto plodů od sklizně do lidských domovů je dlouhá a škodlivé mikroorganismy se bohužel vyskytují všude. Zdá se vám tohle varování lehce „přitažené za vlasy“? Čísla nelžou…

Kdo nemyje, riskuje

Z výpočtů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jasně vyplývá, že až devět milionů lidí ročně onemocní z kontaminovaných potravin. Jen ovoce a zelenina stojí za 46 procenty případů! Na slupkách číhají choroboplodné zárodky, které si v těle hostitele neberou servítky. Dokáží vyvolat průjmy, horečky, záněty močových cest, selhání ledvin a různá virová i bakteriální onemocnění. Teď už vás chuť možná přešla. A bude ještě hůř…

Neviditelné zlo

„Jablka padající na zem během sklizně přichází do styku s živočišnými výkaly,“ říká Davida Margolin, odborná asistentka molekulárních věd na univerzitě v New Hampshire. Tahle dáma zmiňuje i fakt, že dary jabloně jsou podle společnosti Environmental Working Group označovány ze jedny z „nejšpinavějších“ produktů. Proč? Pesticidy, které používají někteří pěstitelé k hubení škůdců, nejsou pro člověka nijak prospěšné. S každým jablkem si tedy nesete domů i patogeny, pesticidy a výkaly. Jak mít jistotu, že jste se všeho „zlého“ zbavili a nic vám nehrozí?

Octová koupel pro jablka

Do dřezu napusťte vodu, přidejte šálek octa a ovoce nechte v této lázni alespoň deset minut. Na vlastní oči uvidíte nečistoty, které se vyplaví! Jablíčka zůstanou čistá, bez chemikálií a voskového nánosu. Zbývá ještě propláchnout pod tekoucí vodou a můžete si bez obav pochutnat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat