Prostreno.cz

Krásnější díky rýži. Zbaví vás unavené a vrásčité pleti

Co kdyby vám někdo řekl, že běžná domácí surovina vám pomůže k nádherné pleti? Zamávejte unavené, vrásčité a poškozené pokožce na rozloučenou! Poděkuje vám, když ji seznámíte s obyčejnou rýží!

Plodem rýže (Oryza) je obilka. Ta obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, ale také minerální látky a vitaminy B1, B2, B3 a E. Skvělé do žaludku, výborné na pleť už jen proto, že vitamin E je silný antioxidant, který bojuje proti volným radikálům.

Výzkumy potvrzují, že třeba takový rýžový peeling nádherně hojí pokožku a pozitivně působí na ekzémy i akné! Oleje z rýžových otrub či rýžový prášek vyhlazují pleť, podporují tvorbu kolagenu, stahují póry a bělí tmavé skvrny, což ví každá japonská žena, která rýži považuje za nezbytnou součást kosmetického arzenálu. (Rýžový olej dokonce obsahuje také 1-2 procenta oryzanolu, jehož částí je také kyselina ferulová, která je několikanásobně silnější antioxidant než vitamin E.)

Až tedy půjdete okolo obchodu s přírodní kosmetikou, neváhejte se zastavit a udělat něco pro svůj svěží vzhled. Anebo se spolehněte na domácí výrobu, která se směle může vyrovnat kupovaným produktům.

Voda na zesvětlení pleti

Víte, že…

Podle vědců z univerzity v Belfastu je klasické vaření rýže nezdravé. Taky dáváte vodu a rýži v poměru dva ku jedné, pak čekáte asi 20 minut, dokud se voda nevyvaří, a následně cedíte? Zmínění výzkumníci varují, že při tomto způsobu přípravy v bílých zrncích zůstává nezanedbatelné množství toxického arzenu.

Žádné překvapení. Rýžovou vodu připravíte tak, jak jste zvyklí. Rýži uvařte podle návodu (jako byste ji podávali k jídlu). Sceďte a ponechte si vodu z hrnce. Nechte ji vychladnout, naneste na gázu a přiložte na vyčištěný obličej. Tam ať působí několik minut. Poté sundejte gázu a pokožce dejte minutu na uschnutí. Provádějte dvakrát týdně.

Rýžové tonikum na čištění

Do mističky nasypte trochu kvalitní rýže a zalijte ji vodou tak, aby byla zcela ponořená. Takto nechte přes noc, ale ráno několikrát zamíchejte. Sceďte a přelijte do lahvičky, uchovávejte pár dní v chladu a temnu. Na pokožku nanášejte kosmetickým tamponem.

Rýžový peeling, který vyhladí a zahojí

Připravte si dvě lžíce sušeného mléka a trochu horké vody. Smíchejte do hladké pasty, přidejte čtyři lžíce rýžových vloček, stejné množství medu a dvě kávové lžičky rýžového oleje (k dostání zhruba za 130 korun za 700 mililitrů). Peeling nanášejte na libovolnou část těla včetně obličeje a provádějte krouživé pohyby.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat