Prostreno.cz

Zázračné účinky cibule

Každý hospodyňka ji má v kuchyni, používá se skoro dennodenně a mnozí si život bez ní neumí vůbec představit. Řeč je samozřejmě o cibuli, kterou bychom podle lékařů měli jíst pravidelně, a to alespoň šestkrát týdně. Jenže co nám to vlastně přinese?

Cibule je nezastupitelná v české i světové gastronomii a tvoří základ mnoha jídel. Stala se stálicí kuchyně nejen západní a střední Asie, kde má pravlast, ale i Evropy. Dobře, na talíři je bezpochyby výborná, ale co její ostatní přednosti?

Sonda do hlubin přírodní lékárny

Cibule dokáže léčit obrovskou škálu chorob od banální rýmy až po těžké infekce. To, co zkušené babky kořenářky věděly už dávno, moderní věda v řadě věcí potvrdila. Běžní konzumenti ale mnohdy netuší, co se skrývá pod cibulovou slupkou za prospěšné látky, které mají na organismus tak blahodárný vliv. Patříte mezi ně?

Nejcennější cibulové vitaminy

V zelenině s palčivou chutí a vůní naleznete vitamin A, který je důležitý pro růst, zkracuje rekonvalescenci po nemoci, brání vysychání rohovky, zlepšuje stav pokožky a vyhlazuje vrásky. Dále vitamin B1 (thiamin), prospívající nervovému systému a harmonizující činnost srdce. Nouze není ani o vitamin C, který zvyšuje odolnost organismu, napomáhá léčení nádorových chorob, posiluje produkci bílých krvinek, krve i kostní tkáně. Čerpat můžete také vitamin E. To je bojovník proti bronchitidě, šedém zákalu, neplodnosti, artróze a revmatismu.

Nejdůležitější cibulové minerály

Kulatý poklad vás obohatí o draslík – odstraňovač jedovatých látek z organismu a regulátor krevního tlaku. Nabízí i fosfor, který se podílí na tvorbě pevných kostí a zubů. Konzumace cibule působí jako antidepresivum, a to díky obsaženému hořčíku. Kromě toho funguje jako ochrana proti ukládání cholesterolu, na což dohlíží mangan. Dalšími ukrytými poklady jsou chrom, selen, síra, vápník, zinek, železo a pořádná dávka enzymů. Vidíte, to všechno na vás čeká v jedné cibuli. Zajímavé, viďte? Ovšem její historie také…

Po stopách cibulové minulosti

Archeologické vykopávky lidských sídel z doby 5000 let před naším letopočtem ukazují, že už prehistoričtí obyvatelé střední Asie si na cibulce pochutnávali. Dobře ji však znali i staří Egypťané, pro které zdaleka nebyla jen potravou – při mumifikaci se přidávala k tělům do oblasti pánve, hrudníku, kolem nohou a chodidel. I známá mumie faraona Ramesse IV. byla pohřbena s cibulí!

V Řecku sloužila jako protijed při uštknutí hadem a pokousání psem, ale jedla se především po večerech, protože údajně zvyšovala sexuální žádostivost. Cibule budila nadšení i ve starověkém Římě, jelikož byla symbolem mravní dokonalosti. No vida, a my si ji dáváme na tlačenku…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat