Prostreno.cz

Dejte šanci zapomenuté lékořici. Pomáhá na neduhy už tisíce let

Na lékořici si už jen občas vzpomene při pohledu na lékořicové cukrovinky, ale víte, jak vůbec vypadá? Proč byla vyhledávanou bylinou již v antickém Řecku i ve staré Číně? Lékořice umí mnohem víc, než si myslíte.

Lékořice je vysoký keř s modrými kvítky, pěstuje se v Řecku a Turecku. Její léčebné vlastnosti jsou uloženy v kořenech, které obsahují takzvaný glycyrizin. Sušený lékořicový kořen vypadá jako usušená kůra.

Lékořice byla používána již v antickém Řecku, kde ji používali k léčbě kašle a na zklidnění žaludečních obtíží. V Číně zase věří, že lékořice přináší dlouhověkost. Léčebná síla se lékořici rozhodně upřít nedá, moderní medicína opravdu potvrdila, že lékořice může být prospěšná při léčbě některých onemocnění.

Pomáhá při zažívacích obtížích

Lékořicový odvar nebo čaj opravdu mírní žaludeční obtíže, pomáhá při poruchách trávení, u žaludečních vředů a při zánětlivých onemocnění střev.

Pomáhá léčit ekzém

Mastičky obsahující lékořici zklidňují pokožku a pomáhají urychlit hojení kůže, která je narušená ekzémem.

Pomáhá proti chronické únavě

Obsažený glycyrizin stimuluje činnost nadledvinek k tvorbě určitých hormonů, proto je lékořice vhodným doplňkem při léčbě chronické únavy.

Na rýmu a kašel

Lékořice patří mezi silné antioxidanty, proto snadno působí proti virům a pomáhá při zánětech dýchacích cest, zklidňuje kašel a škrábání v krku a také rozpouští hlen. Z lékořice si můžete také připravit jednoduchý domácí sirup a nachlazení už nebude mít šanci.

Zázvorovo-lékořicový sirup na rýmu a kašel

Budete potřebovat:

  • 50 g kořene lékořice
  • 50 g zázvoru
  • 500 ml vodky
  • zavařovací sklenici

Postup je velmi snadný, do čisté zavařovací sklenice vsypte lékořici, očištěný a nakrájený zázvor a vše zalijte obyčejnou vodkou. Tady na značce opravdu nezáleží, důležitý je obsažený alkohol a také, že vodka je bez příchuti. Takto připravený sirup nechte pěkně 6 týdnů odležet, občas jen sklenici protřepte. Hotový sirup přeceďte přes plátýnko. Pokud se ptáte na dávkování, tak to záleží na vás, z vlastní zkušenosti doporučuji při nachlazení 1 polévkovou lžíci ráno a večer. Sirup můžete užívat i preventivně nejen na posílení imunity, preventivně stačí 1 čajová lžička denně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat