Prostreno.cz

Technika relaxace, která zbavuje stresu a napětí

Uvolnění těla a mysli se dá naučit! Jak? Pokud sami sobě věnujete pouhých 15 minut denně a osvojíte si techniku progresivní relaxace, stres si na vás už nikdy nepřijde!

Existuje celá řada účinných a jednoduchých relaxačních technik – různé formy meditace a progresivní relaxace, autogenního tréninku a autohypnózy, které využívají určitou formu duševní koncentrace. Zabírá to?

Výzkumy jasně dokazují, že tyto techniky snižují následky stresu, a to poměrně ve velké míře. Naučit se relaxovat tedy patří k nutné výbavě 21. století, což dávno věděl už i americký psychiatr a fyziolog Edmund Jacobson, který sestavil techniku progresivní relaxace, jež by nikomu neměla uniknout. Následující pokyny si nahrajte a postup opakujte každý den. Zabere vám maximálně 15 minut vašeho času!

Restart duše i těla

  1. V tiché místnosti s tlumeným světlem se pohodlně posaďte s chodidly položenými na podlahu. Pokud je vám to příjemné, zavřete oči. Není to však podmínkou.
  2. Začněte si uvědomovat svůj dech.
  3. Několikrát se zhluboka nadechněte a při každém výdechu si v duchu řekněte: „Uvolňuji se.“
  4. Poté se soustřeďte na obličej a uvědomte si napětí ve tváři a kolem očí. Tomuto napětí dejte nějakou podobu – můžete si ho představovat jako černou skvrnu, uzel na laně či zaťatou pěst. Nejdřív ho tímto způsobem zhmotněte a poté nechte uvolňovat. Skvrna bledne, uzel se povoluje, pěst pouští prsty ze svých spárů…
  5. Uvědomte si, jak se obličej a oči postupně uvolňují. Celým tělem se rozlévá vlna harmonie.
  6. Napněte svaly kolem očí a v obličeji, pevně je zatněte a pak povolte tak, až ucítíte, jak se vám vlna blaženosti nebo dobrého pocitu rozlévá po celém těle.
  7. Stejně postupujte při uvolňování ostatních částí těla, a to pomalu směrem dolů – čelist, krk, ramena, záda, paže nad loktem, předloktí, ruce, hrudník, břicho, stehna, lýtka, kotníky, chodidla, prsty na nohou. Postup je stejný. Nejdřív si v každé části těla představte skvrnu či vámi vybranou imaginaci, přičemž následuje ono povolení a uvolnění.
  8. Poté, co každé z křečovitě sevřených míst napnete a uvolníte, dvě až pět minut v tomto příjemném a harmonickém stavu zůstaňte.
  9. Nadlehčete svaly na očních víčkách, připravte se, že je budete otevírat, nenásilně si uvědomujte okolní prostředí. Otevřete oči a pokračujte ve své obvyklé činnosti.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat