Prostreno.cz

Pijete dietní nápoje? Hazardujete se svým zdravím

Snížená plodnost, deprese, osteoporóza a infarkt. I tohle vás může potkat, když budete pravidelně hasit žízeň light nápoji, které se tváří jako svatí pomocníci při hubnutí! Důvodů, proč se jich okamžitě vzdát, je ale víc…

S blížícím se létem chcete zredukovat váhu, proto při nákupu v obchodě zamíříte vždy do „light oddělení“? Odlehčeným nápojům se rozhodně vyhněte! V lékařských kruzích totiž nemají tu nejlepší pověst a zdraví škodí víc, než si vůbec dokážete představit. Jaká hrozba číhá v každé lahvi?

Riziko tloustnutí

Zní to sice jako postavené na hlavu, přesto je to tak. Konzumenti light tekutin, kteří po tomto občerstvení sáhnou dvakrát denně, mají z dlouhodobého hlediska pětkrát větší náchylnost k nadváze. Takový je názor odborníků! Ti se domnívají, že za tu mohou obsažená umělá sladidla, protože stimulují chutě k jídlu a povzbuzují tělo k ukládání tuku.

Zářivý úsměv dostává na frak

Nízkokalorické drinky mohou způsobit také nevratné poškození zubní skloviny. A příčinu hledejte v přidaných kyselinách, které dokáží nadělat v dutině ústní pořádnou paseku. Závěry několika vědeckých studií naznačují, že pijani dietních nápojů mají stejný stupeň eroze chrupu, jako uživatelé metamfetaminu.

Veliké problémy s početím

V nedávném průzkumu žen podstupujících IVF, tedy „oplodnění ze zkumavky“, bylo nadměrné užívání dietních produktů spojováno se sníženou plodností i kvalitou vajíček, ale také s vysokými embryonálními deformitami. Poměrně šokující je fakt, že stejná rizika mají na triku i klasické slazené limonády.

Migrény dnes a denně

Americká výživová poradkyně Mary D. Eades ve své knize o hubnutí odhaduje, že aspartam (sladidlo nacházející se ve většině šumivých nízkokalorických výrobků), zvyšuje frekvenci nepříjemné migrény až o 50 procent. S tím samozřejmě souvisí i příznaky jako závratě, třes těla a poruchy vidění. Při pokusu provedeného na opicích se prokázalo, že vysoké dávky aspartamu podávané po dobu sedmi měsíců, vyvolávaly záchvaty mozku – taky nic moc zpráva!

Nebezpečí infarktu a deprese

Ještě vás to o škodlivosti nízkokalorického nepřítele nepřesvědčilo? Tohle vám možná definitivně otevře oči. Britští lékaři na základě vlastního průzkumu tvrdí, že i jeden light nápoj denně zvyšuje o 43 procent pravděpodobnost srdečního infarktu, mrtvice i deprese. Také prý může přivodit cukrovku, osteoporózu a ledvinové potíže!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat