Prostreno.cz

Třešně můžete jíst dosyta i při dietě

Ulice a obchody se nám začínají plnit neodolatelnými červenými plody s dlouhou stopkou, ano je řeč o třešních. Pokud váháte, zda si je můžete dopřát, zda to není velký prohřešek proti vaší dietě, ba naopak. Třešně jsou nejen povoleny, ale i doporučeny.

Třešně jsou oblíbené snad po celém světě, jsou sladké, šťavnaté a nedá se jim odolat. Ani vy neodolávejte pokušení, máme pro vás hned několik důvodů, proč si tuhle dobrotu dopřát častěji.

Třešně mají bohatý obsah draslíku, bílkovin a vitaminů A a C. Kromě toho obsahují měď, mangan, hořčík, železo, vápník, fosfor a zinek. Samozřejmě nejlepší jsou pěkně čerstvé bez žádný úprav a příměsí.

Zmírňují bolest a zánět

Třešně mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky kladně působí na obnovu zranění měkkých tkání a tlumí bolest. Navíc třešně pomáhají snížit přebytek kyseliny močové v krvi, což může způsobovat otoky, přecitlivělost a záněty.

Pro lepší spánek

Třešně obsahují melatonin, hormon, který pomáhá regulovat cyklus spánku a bdění těla, také způsobuje, že se budete cítit ospalí. Pokud máte problémy s nespavostí, doporučuje se konzumace 1 a ½ šálku třešní pro dospělého, nebo popíjet kvalitní třešňovou šťávu.

Pro štíhlý pas

Pokud si chcete udržet váhu a ploché bříško, tak třešně jsou rozhodně to pravé. Díky vysokému podílu antioxidačních sloučenin, které se nazývají antokyany, třešně pomáhají regulovat přeměnu tuků a cukrů převážně v oblasti bříška.

Pro zdravé srdce

Díky víše zmíněné přítomnosti antokyanů, jsou třešně přínosné i pro správný chod srdce. Navíc jsou bohaté na draslík, který pomáhá regulovat srdeční frekvenci, krevní tlak a snižuje riziko hypertenze.

Pro lepší paměť

Antioxidanty hrají klíčovou roli při zlepšování paměti, učení a podporují i další kognitivní funkce. Chrání mozek před volnými radikály, které mohou poškodit zdravou tkáň a jsou spojeny se zhoršováním paměti. Pro posílení paměti odborníci doporučují konzumovat jednu hrst denně.

Zpomalují stárnutí

Jakmile zestárnete, schopnost vašeho těla bojovat s oxidačním poškozením se zpomaluje a zanechává vás zranitelnější vůči známkám stárnutí. Protože třešně mají vysokou úroveň antioxidantů, mohou tělu pomoci bojovat proti volným radikálům, které urychlují proces stárnutí. Radikály odstraňují elektrony z buněk a vytvářejí slabé a nezdravé buňky.

Regulují krevní cukr

Patří mezi ovoce s nízkým glykemickým indexem 22, což znamená, že ovoce významně nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je tedy vhodné i pro diabetiky. Navíc vědecké studie prokázaly, že pravidelná konzumace třešní významně ovlivňuje léčbu diabetu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat