Prostreno.cz

Varovná znamení, že nemáte dostatek vitaminů

Zdravotní potíže, chronická únava, kosmetické vady či psychické rozladění. I toto jsou varovné signály, kterými se vám tělo snaží naznačit, že k provozu postrádá určité vitaminy. Neberte jeho volání na lehkou váhu, může se vám to vymstít…

Aby vaše tělo fungovalo správně, je důležité, abyste mu poskytli potřebnou dávku vitaminů. A teď ruku na srdce, opravdu si jejich příjem důsledně hlídáte, nebo občas sáhnete po kousku ovoce s tím, že to bohatě stačí? Pokud si cenné živiny tímto způsobem dobrovolně odpíráte, jdete naproti neblahým následkům v podobě zdravotních komplikací. Podle čeho bezpečně poznáte, že vám nějaký ten vitamin zoufale chybí?

Nedostatek vitaminu A, šeroslepost a kožní potíže

Ne nadarmo se o něm říká, že je nejlepším přítelem zraku! Jeho nízká hladina způsobuje šeroslepost, suchost očí, a dokonce noční slepotu. Ovšem tím to nekončí, protože ve hře jsou i zažívací problémy, častý průjem a suchá pokožka. Zní vám to až moc povědomě? Pak byste se měli zaměřit na konzumaci vajec, ledvinek, jater, mrkve, tuňáka a sladkých brambor.

Nedostatek vitaminu C, únava i parodontóza

Není váš chrup tak docela v kondici, což se projevuje krvácením, nebo záněty dásní? Výstražné znamení bliká na poplach. Zbystřit byste měli ale i v případě pomalého hojení ran, sklonům k modřinám, únavy, krvácení z nosu, deprese a zvýšené hladiny krevního cukru. Čím „céčko“ rychle dotankovat? Kromě citrusových plodů si naservírujte petrželovou nať a kopr. Doporučujeme sblížit se také s cibulí a česnekem, vždyť denní potřeba vitaminu C činí kolem 75 až 100 miligramů, pro kuřáky 130 miligramů.

Nedostatek vitaminu D, kosti v ohrožení

Podceňovat „déčko“ se bezpochyby nevyplácí, protože pro zdraví kostí je nezbytný. Pokud jste náchylní k zlomeninám, pravděpodobně vám v organismu chybí. Jsou však i další příznaky signalizující jeho nouzi. Například časté návštěvy infekčních onemocnění a hrbolky na kůži připomínající akné, jež se objevují na obličeji, stehnech, pažích a zadních partiích. Poznáváte se? První pomoc nabízí mandle, tučné ryby, červené maso, droždí a žampiony.

Nedostatek vitaminů skupiny B, kosmetická katastrofa

Popraskané koutky, mastné vlasy, předčasné šedivění či jejich podezřelé vypadávání, šupinatá a červená vyrážka na tvářích, nepříjemný zápach z úst  – to jsou ukázkové příznaky. Stejně jako bolesti hlavy, poruchy spánku a ztížené dýchání. Čím si obohatit jídelníček a zjednat tak pořádek? Dobrou volbou je losos, listová zelenina, brambory, fazole, kapusta a banány.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat