Prostreno.cz

Potraviny s obsahem vlákniny jsou zdravější, než si mnozí myslí

Že vláknina dohlíží jen na trávení? Ale kdepak! Ukázalo se, že když si budete hlídat její příjem, vyhnete se vážným zdravotním komplikacím – čímž se můžete dožít delšího věku. A to je dobrá zpráva, nemyslíte?

Ze všech stran slýcháme, že vláknina je zdravá. Tak samozřejmě, prospívá trávení, je zdrojem energie a dokáže zasytit, co jsou samo o sobě pádné důvody k její konzumaci. Jenže pozor, to není vše. Díky ní prý můžete žít déle! Jak to?

I malé množství dokáže velké věci

Vědci z Fakulty veřejného zdraví americké Harvardovy univerzity v rámci své studie zkoumali stravovací návyky 800 000 dospělých s cílem odhalit, kam až sahá dobrodiní vlákniny. A jejich nebývalý objev předčil všechna očekávání!

Závěrečná analýza totiž odhalila, že ti, kteří jedí denně 16 gramů vlákniny, snižují riziko úmrtí na srdeční choroby o 9 procent. Jen tak pro představu, 16 gramů je ekvivalentní misce ovesných vloček nebo šálku celozrnných těstovin či rýže. Ovšem když „hladinku“ ještě navýšíte, přinese to mnohem lepší výsledky.

Ochrana před rakovinou. Té není nikdy dost!

Denní konzumace 48 gramů vlákniny snižuje úmrtnost následkem kardiovaskulárních onemocnění o 25 procent, v případě rakoviny je to 15 procent. Alespoň takový je názor odborníků ze zmíněné univerzity, kteří tvrdí, že vláknina teoreticky vzato zabraňuje předčasné smrti. Co vy, máte jí dost?

Jaké množství je tak akorát?

Z lékařských statistik vyplývá, že většina lidí si dopřeje průměrně 15 gramů vlákniny denně – a to je zoufale málo. Pro zdravého člověka je doporučováno alespoň 30 gramů v závislosti na příjmu energie. To znamená, že jídlo s kalorickou hodnotou 8400 kJ by mělo obsahovat minimálně 25 gramů vlákniny. U dětí platí, že počet gramů na den odpovídá věku ratolesti navýšenému o pět, tudíž čtyřleté dítě by mělo dostat 9 gramů vlákniny. Kde ji najdete?

Bohatství, které si nenechte ujít

Vláknina se dělí na rozpustnou ve vodě (ta napomáhá pohybu potravy v trávicí soustavě) a nerozpustnou (vstřebává vodu a zpomaluje trávení škrobů). Rozpustnou obsahuje hrách, sójové boby, fazole, žito, oves, ječmen, jablka, banány, brokolice, mrkev a brambory bez slupky. Zdrojem nerozpustné vlákniny jsou celá zrna obilnin a jídla z nich připravená, dále ořechy, květák, cuketa, rajčata, celer a sušené švestky. Zahrňte tyto dobroty do svého jídelníčku a o dlouhý život máte postaráno!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat