Prostreno.cz

Poznejte, jak přesně funguje stres

Může být stres nějak prospěšný, nebo je jeho údělem házet vám klacky pod nohy? A proč se při něm tolik potíte, klepou se vám ruce a nemůžete dýchat? Poznejte všechny jeho stránky i techniky, jak nad ním vyzrát!

Stres dnes číhá všude – a nelze se mu vyhnout. Čeká na vás v práci mezi haldou úkolů, které musíte vyřešit. Zaútočit může doma, když to tam nefunguje podle vašich představ. Pohraje si s vámi klidně i při řízení auta, nakupování potravin, nebo uklízení. Co je vůbec zač a jak přesně funguje?

Nervozita pod lupou

Stres je stav, který je tu od toho, aby vás chránil a udržel v bezpečí. Zní to divně, viďte? Přesto je to tak. Pokud jste pod tlakem, uvolňují se hormony kortizol a adrenalin. Změny těla jsou pak ochrannou reakcí na potenciálně nebezpečnou situaci, které zabraňují poškození organismu. To je důvod, proč se najednou přehnaně potíte, třesou se vám ruce, dýcháte zrychleně, nebo svádíte boj o každý nádech. Dá se toho nějak využít ve svůj prospěch? Kupodivu ano…

Dvě tváře nepřítele

Napjaté nervy mají překvapivě i světlou stránku. V krizových momentech vás dokáží motivovat a nakopnout vaše tempo, abyste i nemožné zvládli v rekordním čase. Ať už jde o balení zavazadel na poslední chvíli před odjezdem na dovolenou, nebo vypravení dětí na tábor, když vás zradí budík a prostě zaspíte. Takže ano, s trochou nadsázky by se dalo říct, že stres koná i dobro. Ovšem svou daň si bohužel leckdy vybere také – hlavně, když ho je příliš! Jak se projevuje a kdy zbystřit?

Od žaludečních potíží po nespavost

Navzdory tomu, že si lidé myslí, že jde výhradně o duševní stav, fyzické symptomy nejsou výjimkou. Přichází bolesti hlavy i žaludku, závratě či chronická únava. Pak tu máme obvyklé mentální poruchy, jako je podrážděnost, nesoustředěnost, zapomnětlivost či strach z důsledků svých rozhodnutí. To jsou věci, které má stres na triku. Poznáváte se?

Psychologové varují, že tyto příznaky byste neměli podceňovat, protože nemusejí končit dobře. Konkrétně těžkými depresemi, nadváhou, astmatem a kardiovaskulárním onemocněním! Jak se stresem zatočit, aby se na vás nepodepsal?

Braňte se, dokud je čas

Z lékařského hlediska je nejlepší obranou pravidelný sport. Pohyb na čerstvém vzduchu dokáže zázraky! Nabízí se také dechová cvičení a meditace – vždyť takové techniky „uklidnění“ jsou v kurzu už tisíce let.

Využít můžete i prostředky moderní doby, tedy mobilní antistresové aplikace. Některé jsou zdarma, jiné stojí pár kaček. Nepodceňujte ani kvalitní spánek a pěstujte kontakty se svými přáteli, i tudy vede cesta. Pokud ale máte pocit, že vám stres přerůstá přes hlavu, navštivte raději odborníka. Není zač se stydět, vždyť zdraví máte jenom jedno!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Hřibová omáčka

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat