Prostreno.cz

Studená sprcha. Je vážně tak prospěšná, jak se říká

Je vana plná horké vody symbolem vašeho každodenního odpočinku? Takhle asi nezhubnete, ani nezkrásníte. Když však zatnete zuby a postavíte se pod proud ledové vody, rázem to bude o něčem jiném!

Koupat se v horké vodě? Podle mnohých lékařů zkrátka zlo. Zejména pro osoby se záněty organismu, poruchami krevního tlaku i celkovým vyčerpáním. Naopak studená sprcha, to je prý docela jiné kafe. Také jste slyšeli, že pomáhá při hubnutí a vlasy jsou po ní jako z reklamy? Otázkou však je, jak na toto tvrzení nahlíží odborníci… Známe jejich ortel!

Dobro pro vlasy a pleť? Schváleno

Inu dobrá, promluvme si o kráse, protože tahle otázka vás možná bude zajímat nejvíce. Co se hřívy týká, studená voda dokáže „zploštit“ zvlněnou kůži a zablokovat vlhkost, což předchází poškození vlasů. Také přiměje krevní cévy, aby dočasně utáhly póry, čímž se sníží riziko zarudnutí, nebo otoků pokožky. Nutno dodat, že nízká teplota vody také nakopne krevní oběh.

To pro vaši tvář může znamenat ozdravnou a energetickou vzpruhu. Takový je názor Jessie Cheung, přední americké dermatoložky z Chicaga, která ledovou sprchu doporučuje všemi deseti. Jaké jsou další výhody klepání kosy v koupelně?

Psychická pohoda? Točte modrým kohoutkem

Chladná sprcha zatočí se stresem a zlepšuje náladu jako nic jiného. Tohle by vám asi potvrdil nejen Fin, jakožto zastánce tradičního zimního koupání. Jenže důkaz se našel i jinde.

Závěry mezinárodní studie zveřejněné v časopise Circumpolar Health prokázaly, že ponoření se do ledové vody čtyřikrát týdně dodá energii a zlepšuje celkovou duševní pohodu. Jiná studie, tentokrát z roku 2007, zase hlásí, že ke zmírnění deprese bohatě postačí strávit pod proudem vody pouhé dvě minuty. Dáte to? Dobře, že je venku horko…

Jak je to s hubnutím?

To nejlepší na závěr. Dá se během sprchování hubnout? Tedy za předpokladu, že na teplou vodu ani nepomyslíte. No, jisté závěry k tomu směřují, ale odborníci si v tomhle vzali ještě čas na rozmyšlenou. Jistý průzkum z roku 2009 naznačuje, že chladná teplota stimuluje v těle hnědý tuk, což je typ tuku, který spaluje kalorie. Výzkumu se ale zúčastnilo málo dobrovolníků, takže tuto oblast je třeba ještě probádat. Ale když už nic, pořád si pod ledovou sprchou dáte do pořádku vlasy a zlepšíte náladu…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat