Prostreno.cz

Proč je pro nás maso tak důležité

Konzumace masa má své příznivce i odpůrce. Pokud jste jasný „masožravec“, tak pro vás máme hned několik pozitiv této volby. Dobře připravené masíčko ocení nejen naše chuťové pohárky, ale je přínosem pro celý náš organismus.

Spotřeba masa v České republice stále stoupá, nejvíce nakupujeme maso vepřové, na druhém místě je drůbež, na třetím se umístilo maso hovězí a na čtvrtém máme ryby a mořské plody. Na posledních příčkách máme ostatní druhy masa, jako je zvěřina, králičí, skopové a telecí. Konzumace masa představuje mnoho hodnotných prvků pro naše zdraví, je bohatým zdrojem bílkovin, nezbytných aminokyselin a obsahuje spoustu dalších potřebných látek.

Nutriční hodnota

Každý druh masa má svoji nutriční hodnotu, která je jedinečná. Například druhy mořských ryb poskytují omega-3 mastné kyseliny včetně DHA a EPA, bílkoviny, vitamin A, vitamin B a vitamin D. Drůbeží a červené maso poskytuje bílkoviny, vitamin A, vitamin B, vitamin D a minerály jako je zinek, hořčík a železo. Všechny tyto živiny jsou důležité pro různé tělesné funkce, a tak pomáhají správnému chodu celého organismu. Poznejte všechny přínosy konzumace oblíbeného masa.

Posiluje imunitní systém

Různé druhy masa obsahují velké množství zinku, což napomáhá zvýšit imunitu. Díky svým antioxidačním vlastnostem je zinek odpovědný za tvorbu protilátek proti volným radikálům, které nás vystavují vyššímu riziku chronických onemocnění. Protein, který také pocházející z masa, pomáhá při výrobě těchto protilátek, aby chránil tělo před infekcemi. Omega-3 mastné kyseliny z ryb a mořských plodů jsou taktéž důležité pro posílení imunity. Dalším cenným minerálem nacházejícím se v mořských plodech je selen.

Podporuje růst svalové hmoty

Kombinace proteinů a zinku pomáhá při budování a opravě tělesných tkání a celkově zlepšuje svalovou aktivitu. Tkáně a svaly jsou tvořeny z bílkovin, což je důvod, proč jedinci, kteří budují svalovou hmotu, výrazně zvyšují svůj příjem bílkovin a maso je zdaleka nejlepší zdroj těchto živin.

Zlepšuje trávení

Spolu s bílkovinami poskytuje maso také esenciální aminokyseliny, které pomáhají při trávení. Vzhledem k tomu, že naše tělo je neumí samo vyrobit, musejí být získány z potravy. Existuje devět esenciálních aminokyselin, jmenovitě histidin, leucin, lycin, isoleucin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan, valin a maso poskytuje všech devět. Navíc obsažený vitamin D podporuje silné kosti a je nezbytný pro absorpci a přeměnu vápníku.

Zlepšuje cirkulaci krve

Železo je jedním z klíčových minerálů, které pomáhají zajistit správný krevní oběh a transport kyslíku do všech buněk. A různé druhy masa jsou dobrým zdrojem železa. Nedostatek železa může vést k vážným zdravotním problémům a je zpočátku rozpoznán slabostí, nedostatkem koncentrace a únavy. Pro dobrou absorpci železa, byste měli také hlídat svůj příjem vitaminu C, který je například obsažen v citrusových plodech.

Podporuje zdravé srdce

Kvalitní mastné kyseliny známé jako omega-3 obsažené v rybách a v mořských plodech udržují srdce zdravé a snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin snižuje riziko srdečních záchvatů, mrtvice a arytmií. Díky vitamínům skupiny B, které maso poskytuje, pomáhají při tvorbě hormonů, červených krvinek a podporují činnost nervového systému.

Podporuje zdravou pleť a vlasy

Spotřeba masa bohatého na omega-3 mastné kyseliny je přínosem pro zdravou kůži a vlasy. Tyto mastné kyseliny chrání kůži před UV zářením a obnovují pružnost pokožky a přirozenou barvu. Navíc vitamin A zajišťuje silné kosti, zuby, zdravou kůži a také oči. Příjem masa je také spojen se zlepšením stavu mnoha kožních onemocnění, jako je psoriáza, ekzém, dermatitida.

Pro dobrou paměť a koncentraci

Obsažené kyseliny DHA a EPA přítomné v různých druzích ryb podporují kognitivní a mozkové funkce. Napomáhá zlepšit koncentraci a celkové funkce mozku.

Pomáhá správnému vývoji plodu

Těhotné ženy se obvykle vyhýbají spotřebě ryb v důsledku obsahu rtuti, který může ovlivnit růst a vývoj nenarozeného dítěte. Avšak omega-3 mastné kyseliny přítomné v rybách pomáhají při vývoji plodu, konkrétně mozku. Je také známo, že příjem omega-3 potlačuje depresi, která je běžná během těhotenství a po porodu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat