Prostreno.cz

Bedrník jako součást domácí lékárny. Zásobte se, dokud je čas

Již teď se děsíte výkyvů počasí a obáváte se o svoje zdraví? Přizvěte k sobě domů bedrník, který již v dobách antiky patří ke známým bylinkám lidového léčitelství. Ochutnáte čaj či likér?

Louky, křoviny, sady, příkopy i lesní cesty. Stále je ho všude plno. Přízemní růžice listů, rýhovaná lodyha, bílé květy. Bedrník větší (Pimpinella major) si nelze splést. Hoví si na slunných až polostinných místech, miluje půdu bohatou na živiny a mírnou vlhkost.

Kvete od června do září, sbírá se kořen, a to na jaře nebo na podzim. Někdy se používají čerstvé listy jako koření. Pro použití v domácí lékárně se sklízí celá kvetoucí rostlina a suší se i s kořeny. Na čaje jako dělané! Čaj a výluhy z kořenů se užívají při onemocnění horních cest dýchacích a jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny a nosohltanu.

Když vám není do skoku

Bedrník větší je součástí kořenicích směsí a používá se v likérnictví i při výrobě hořkých likérů. Ty se zvlášť na podzim a v zimě nesmírně hodí. Máte špatnou imunitu? Zlobí vás játra, ledviny či žaludek? Připravte si domácí medicínu – likér, který odvede veškeré jedy a nečistoty z těla! Někteří jej nazývají Bylinkové koště. Jak se připravuje?

Obstarejte si půl litru dobré žitné a na dva týdny do ní ponořte hrst nadrobno nakrájených kořínků bedrníku většího. Následně sceďte a přelijte do vymytých lahviček menšího objemu. Likér užívejte pouze přes den, a to každou hodinu jednu lžíci. A k tomu si uvařte něco dobrého…

Aromatický bráška

Příbuzný krkavec menší (Poterium sanguisorba, Sanguisorba minor) se používá ke kořenění polévek a salátů a patří ke klasickým bylinkám frankfurtské zelené omáčky. Je vám chuť jednoho či druhého typu milá a příjemná? Zásobte se na horší časy.

Bedrník se vysévá přímo na venkovní záhon do řádků s rozestupy 30 centimetrů. Později se semenáčky jednotí na vzdálenost 30 centimetrů. S vlastní úrodou již můžete vyloženě experimentovat. Bedrník přidejte třeba do bylinkového másla, které skvěle nahradí jakoukoli pomazánku. Návštěva si pochutná!

Potřebujete 80 g másla, 1 malou cibulku, lžíci bedrníku, stejné množství petrželky a kopru, sůl, pepř, trochu citronové šťávy a kapku sójové omáčky. Bylinky zakápněte citronovou šťávou a sójovou omáčkou a vetřete do másla. Poté osolte, opepřete a dejte do chladničky ztuhnout.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat