Prostreno.cz

Obezita je pro lidstvo menší hrozbou než osamělost

Poslední dobou varují odborníci především před zhoubou jménem obezita, která negativně dopadá na lidské zdraví. Jenže jak se ukazuje, existuje ještě závažnější hrozba! Sociální izolace neznamená jen bytí mezi „čtyřmi stěnami a jednou duší“. Vypadá to, že kvůli ní si lze o dost výrazně zkrátit život! Jak je to možné?

Všichni čas od času zažívají osamělost. To je normální, zvlášť po nějaké stresové či ohromující události. Někdy je vhodné jen si tak srovnat myšlenky, přijít na možná řešení, dobít baterky, zkrátka „vypnout“. Nová studie však naznačuje, že v posledních letech se lidé cítí stále osamělejší a izolovanější. Fyzické a psychické následky tohoto dlouhodobějšího procesu se přitom ukazují jako větší zdravotní hrozba, než třeba epidemie obezity. Jak se k tomu staví věda?

(Nedobrovolní) samotáři se dožívají nižšího věku

Méně sociálních vazeb může vést k chatrnému zdraví. Ne, to není domněnka, nicméně výsledek nového výzkumu, který byl předložen na výroční konvenci Americké psychologické asociace.

„Existují přesvědčivé důkazy, že sociální izolace a osamělost výrazně zvyšují riziko předčasné úmrtnosti a míra rizika převyšuje riziko mnoha předních zdravotních ukazatelů,“ nechala se slyšet Julianne Holt-Lunstad, profesorka psychologie a vedoucí autorka studie z Univerzity Brighama Younga.

Samota je jako hlad

„Zjištění, že se nemůžete spojit s ostatními, nikdy nepřináší dobré pocity. Spíš se jedná o nevyhnutelnou lidskou podmínku,“ přitakal Igor Galynker, předseda výzkumu na oddělení psychiatrie z Mount Sinai Beth Israel v New Yorku.

„Socializace aktivuje naše odměňování a je psychicky obohacující, takže nepřítomnost takových prostředků vytváří odvykání podobné pocitu hladu,“ výstižně uvedl Igor Galynker s tím, že lidé, kteří trpí depresí nebo úzkostí, se pravděpodobně budou cítit izolovaní v mnohem větší míře, neboť tak mají „nastavenou mysl“. Čím to?

Neotáčejte se zády!

Podle tohoto odborníka hrají roli sociální média a kulturní způsob myšlení. Všichni všechno „sdílejí“ s ostatními, ale ve skutečnosti mají pramálo skutečných přátel a dobrých známých. Dnes již rodiny netráví spoustu času se svými dětmi nebo vnoučaty. Na to, bohužel, není čas. Čím dál méně osob tak reálně nekomunikuje s ostatními – a to se netýká jen starších lidí.

„Internet nikdy nenahradí lidský kontakt. Spíš je pravděpodobné, že dojde k vytvoření internetové závislosti,“ ještě dodal doktor Galynker a přidal závěrečný tip. Pokud se někdo z vašeho okolí chová izolovaně, vyjádřete mu podporu a nabídněte pomocnou ruku. Pravděpodobně se jí chytí. Když ne na první pokus, tak na ten druhý. Pomůžete tak vytvářet mnohem pozitivnější budoucnost.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat