Prostreno.cz

Poznejte jackfruit. Ovoce pro delší mládí i nezlomné zdraví

Tak samozřejmě, plody z našich evropských končin jsou bezpochyby výborné, ale proč se občas nerozmazlit i něčím exotičtějším? Speciálně tento bangladéšský poklad vám kromě zajímavé chuti nabízí i posílení imunity a pomalejší stárnutí.

Jackfruit je druh ovoce pocházející z tropického stromu chlebovníku různolistého – ten je rozšířen především v Africe a jižní a jihovýchodní Asii. Plod oválného tvaru s drsným povrchem zelenožluté barvy je podobný známějšímu durianu, a patří mezi tradiční národní ovoce Bangladéše. Jakmile poznáte všechny zdravotní přínosy tohoto klenotu, jistě si pro něj ve svém srdci vyhradíte zvláštní místo. A že do Bangladéše běžně necestujete? Nevadí, jackfruit je k sehnání i u nás – nejčastěji v sušené „verzi“. Proč je dobré si tento luxus dopřávat?

Prevence mrtvice? Tím to jen začíná

Pod masivní a hrubou slupkou naleznete vskutku úctyhodný obsah draslíku. Tento životně důležitý minerál hraje klíčovou roli v nervových přenosech, ovlivňuje aktivitu svalů a má pod palcem vodní rovnováhu tkání. Zároveň pomáhá udržovat zdravé a stoprocentně fungující srdce, čímž snižuje pravděpodobnost mrtvice. Tedy alespoň takovou pověst má draslík v lékařských kruzích. Jistě není důvod o tom pochybovat, závěry mnoha vědeckých studií hovoří za vše…

Nepropustná imunita v každém soustě

Jackfruit neboli kathal se pyšní také velkým množstvím vitaminu C. Právě teď je ta nejvhodnější doba pohlídat si jeho příjem. Je totiž nezbytný pro neprůstřelný imunitní sytém a posiluje ochranu před nachlazením a chřipkou. Málokdo tuší, že je klíčový i pro zdraví kůže, zubů a kostí. Jako antioxidant ke všemu odvrací útoky škodlivých volných radikálů, které poškozují buňky.

Dobro nejen pro štítnou žlázu

Plodům chlebovníku nelze upřít ani to, že jsou napěchovány dalším důležitým minerálem – mědí. K čemu vlastně „slouží“? Zvláštní dar představuje pro štítnou žlázu, neboť normalizuje produkci hormonů. Mezi další schopnosti mědi patří snížení pravděpodobnosti výskytu depresí, úzkostí i záchvatů paniky. Takže sladké antidepresivum? Přesně tak.

Delší mládí, kterému se asi nebráníte

Díky obsahu mnoha antioxidantů v kombinaci s vitaminem A působí jackfruit jako elixír mládí. Je prokázáno, že zpomaluje proces stárnutí, omezuje tvorbu vrásek a podporuje elasticitu pokožky. „Áčko“ rovněž prospívá očím a omezuje riziko chronických onemocnění. Zkrátka a dobře, až na toto exotické ovoce někde narazíte, neváhejte ani minutu a s chutí si ho dopřejte!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat