Prostreno.cz

Potraviny, které podpoří vaši hydrataci i v zimě

Podle starého pravidla byste měli vypít okolo dvou litrů vody denně (a někteří odborníci doporučují ještě víc). V létě se žízeň hlásí sama, a tak se pitný režim víceméně dodržuje, ale s příchodem zimy už je to horší! Čím svůj denní příjem navýšit? Na stůj dejte rajčata nebo celer!

Zhruba 20 % denního příjmu vody pochází z pevných potravin, a to zejména z ovoce a zeleniny. Které zázraky patří do skupiny těch hydratačních? V zimě se můžete spolehnout nejen na květák nebo baby karotku!

Okurka

Obsah vody: 96,7 %

Je perfektní v salátech, nebo nakrájená jen tak – třeba s humusem. Chcete hydratační schopnost okurky ještě zvýšit? Zkuste ji smíchat s jogurtem a připravte si okurkovou polévku coby doplněk teplého jídla.

Ledový salát

Obsah vody: 95,6 %

Výživový specialisté doporučují, abyste se vyhýbali temnějším zeleninám, jako je špenát nebo římský salát, které obsahují vyšší množství vlákniny a živin, jako je kyselina listová a vitamin K. Je to však jiný příběh, pokud jde o obsah vody. Ledový salát, pokud je k mání, vyniká v sendvičích a tortillách. A i on patří ke skvělým, „vodním“ potravinám.

Celer

Obsah vody: 95,4 %

Stejně jako všechny hydratační potraviny, i celer má velmi málo kalorií. Navíc obsahuje kyselinu listovou a vitaminy A, C a K. A částečně díky vysokému obsahu vody neutralizuje žaludeční kyselinu. Proto je často doporučován jako přírodní prostředek proti pálení žáhy a kyselému refluxu.

Rajčata

Obsah vody: 94,5 %

Nakrájená rajčata budou vždy základem salátů, omáček a sendvičů. A to je jedině dobře. Jsou skvělá – a pomohou vám doplnit denní příjem tekutin.

Zelené papriky

Obsah vody: 93,9 %

Papriky všech odstínů mají vysoký obsah vody, ale zelené papriky mezi nimi tak nějak vynikají. Navíc obsahují mnoho antioxidantů. A kdo říkal, že je nutně musíte jíst syrové? Opečte je na pánvi a naplňte třeba sýrem.

Květák

Obsah vody: 92,1 %

Nenechte se zmýlit bledým vzhledem květáku. Kromě toho, že i on patří k zásobárnám vody, může vám poskytnout vitamíny a fytonutrienty, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a bojovat proti rakovině, včetně rakoviny prsu. Aspoň tak to hlásá americká univerzita Vanderbilt.

Brokolice

Obsah vody: 90,7 %

Výživový profil brokolice je působivý. Má hodně vlákniny, draslíku, vitaminu A a vitaminu C. Je také významným dodavatelem sulforafanu, což je silná sloučenina, která posiluje ochranné enzymy těla a vyplavuje nežádoucí chemikálie.

Baby karotka

Obsah vody: 90,4 %

Pokud jde o obsah vody, ukázalo se, že dětská mrkev se může pochlubit větším množstvím vody, než její kolegyně v plné velikosti. Co říkáte třeba na glazovanou baby karotku s masovými nudličkami?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat