Prostreno.cz

Krev ve stolici. Způsoby, jak léčit rektální krvácení

Rektální krvácení nezní jako něco, co by člověk chtěl ve svém životě řešit. Hrozně to zní a hrozně to i vypadá. Co zabírá a kdy je nutné vyhledat lékaře?

Pokud si všimnete, že se v záchodové míce nebo na toaletním papíru nachází krev, pravděpodobně trpíte rektálním krvácením. Barva krve přitom může být jasně červená, ale také tmavě hnědá. Co rektální krvácení způsobuje?

Mezi nejčastější příčiny patří anální trhlina, velmi tvrdá stolice, chronická zácpa či hemoroidy. Co se týče méně častějších spouštěčů, tak k těm se řadí anální rakovina, rakovina tlustého střeva, abnormality blízko střevních cév (známé jako angiodysplázie), polypy, zánět žlučníku nebo cholecystitida, divertikulóza, průjem, radiační terapie, ulcerózní kolitida, zánět tlustého střeva spojený s infekcí známou jako ganglionová cysta, nebo také ischemická kolitida.

Stav nouze

Kromě viditelné krve, kterou můžete nalézt ve stolici, toaletní míse nebo na papíru, existují i další příznaky spojené s rektálním krvácením. Jedná se o bolest břicha, zácpu, kožní problémy (včetně svědění), průjem či otok kolem anální oblasti. A řešení?

Léčba rektálního krvácení obvykle závisí na příčině krvácení. Doporučuje se okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, jestliže krvácení přichází společně se šokem, mdlobami, zmateností, rozmazaným viděním, závratěmi, rychlým a mělkým dýcháním, velmi malým množstvím moči a nevolností.

Voda vnitřně i zevně

Obvykle se jedná o výsledek příliš velké ztráty krve. Na pohotovost je nutné zajet i v případě, jestliže krvácení nejde zastavit, nebo je doprovázeno bolestí v anální a břišní oblasti. Do té dob však lze něco udělat i bez porady s lékařem.

Doporučuje se vypít osm až deset sklenic vody (ideálně následně každý den), sprchovat a čistit tak anální krajinu, jíst více potravin bohatých na vlákninu (třeba listovou zeleninu), odbourat zdlouhavé sezení na toaletě, praktikovat sedací koupele (s hypermanganem, odvarem z dubové kůry) a používat příslušné masti a krémy.

Jak na úlevu od bolesti?

V lékárně vám poradí ty s adstringentními účinky (stahující, svíravé), či lokálně anestetické proti bolesti a svědění. Také se vyhněte konzumaci alkoholu a kofeinu. Obojí přispívá k dehydrataci. Obecně je vždy vhodné brát v úvahu symptomy, stejně jako barvu krve a konzistenci stolice. Když půjdete k lékaři, většinou vás pošle na rektální vyšetření (kolonoskopii).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat