Prostreno.cz

Tajemství oliv. Skutečně jsou tak zdravé, jak se o nich říká

Pomalu přichází čas vánočních večírků, na kterých se stoly budou prohýbat pod tíhou nejrůznějších dobrot. Pravděpodobně mezi nimi budou i jednohubky s olivami. Berte je všemi deseti! Proč?

Olivy podle vědeckých zjištění mají schopnost chránit před srdečními chorobami, bránit ztrátě kostí, působit proti různým druhům rakoviny, omezovat záněty a artritidu či vylepšovat trávení. Také prý uklidňují alergické reakce, podporují krevní oběh i kognitivní funkce, chrání proti infekcím a snižují krevní tlak. Vážně? Tak na to vezměte jed!

Zelené, nebo černé?

Existuje mnoho druhů oliv, a některé mohou mít více či méně důležitých složek, které ovlivňují vaše zdraví. Všechny druhy však obsahují určité prvky, které z nich činí nenahraditelnou součást zdravé stravy.

Nejlépe chutnají, když se přidají do salátů, sendvičů, nebo se jedí jako slané občerstvení či předkrm, přičemž jejich nutriční hodnota je prostě báječná. Obsahují především vitaminy, minerály a organické sloučeniny, včetně železa, vlákniny, mědi, vitaminu E, fenolových sloučenin, kyseliny olejové a řady antioxidantů. Navíc mají nízký glykemický index. A jak konkrétně pečují o vaše zdraví?

Pečují o zdraví srdce

Srdeční onemocnění je jednou z nejvíce smrtících a rozšířených zdravotních stavů po celém světě. Proto lidé hledají způsoby, jak se chránit se před faktory, které mohou přispět k ateroskleróze, infarktu, tvorbě plaku, kardiovaskulárním chorobám a mrtvici. Jedno řešení by tu bylo…

Olivy mají mononenasycený tuk nazývaný kyselina olejová, která byla spojena s prevencí srdečních onemocnění, snížením krevního tlaku i rizika vzniku kardiovaskulárních komplikací.

Dále jsou olivy bohaté na fenolické sloučeniny, které jsou běžně spjaty s prevencí rakoviny, ale také slouží hlavnímu účelu – k ochraně srdce. Fenolické sloučeniny, jako je třeba hydroxytyrosol, působí na ředění krve, což snižuje riziko výskytu krevních sraženin.

Možná zabraňují rakovině

Léčba rakoviny zůstává v dnešním světě velkým problémem. Existuje mnoho alternativních způsobů léčby, mezi které patří konzumace oliv. Tvrdí se totiž, že olivy obsahují antokyany, které jsou pozitivně spojeny s prevencí rakoviny, neboť chrání tělo proti volným radikálům a zabraňují mutaci zdravých buněk do rakovinových. Pár kousků denně je tedy nutností.

Snižují kostní ztrátu

Lidé, kteří konzumují tradiční „středomořskou stravu“, vykazují nižší kostní ztráty a neinklinují k osteoporóze. Výše zmíněná sloučenina hydroxytyrosol, stejně jako oleuropein, byla ve výzkumných studiích pozitivně spojena se zvýšeným ukládáním vápníku a růstem kostí. Tak už víte, proč olivy přidat na svůj stůl?

Zmírňují bolest a záněty

Sloučeniny v olivách fungují nejen jako antioxidační sloučeniny, ale také jako protizánětliví obránci. Ti snižují bolesti a podráždění kloubů, svalů i šlach a dalších končetin. Zvláště pokud jde o artritidu, dnu a jiné revmatické stavy, mohou být olivy hlavním pomocníkem zmírňujícím související bolesti.

Pomoc při trávení

Olivy jsou zdravým zdrojem vlákniny, která zajišťuje správné fungování trávicího systému. Zároveň stimuluje peristaltický pohyb ve střevech, zajišťuje hladké pohyby střev, zabraňuje přejídání a pracuje na odstranění nadměrného cholesterolu v krvi.

Zmírnění alergických reakcí

Díky protizánětlivým činnostem mohou olivy pomoci snížit intenzitu nebo četnost alergických reakcí. Některé složky oliv totiž fungují jako antihistaminika. Přidání oliv do vaší stravy tak sníží příznaky sezónních alergií, stejně specifické alergické reakce. V podstatě se jedná o mocný a prospěšný aspekt oliv, který je často přehlížen. A s čím dalším můžete v souvislosti s olivami počítat?

Olivy jsou bohatým zdrojem železa i mědi, což jsou dva základní komponenty pro tvorbu červených krvinek. Díky jejich konzumaci zlepšíte krevní oběh a zabráníte infekcím v rozpuku. Olivy však také obsahují vysoké množství sodíku, takže pokud trpíte vysokým krevním tlakem nebo kardiovaskulárními poruchami, měli byste jejich příjem omezit.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat