Prostreno.cz

Varovná znamení, že vaše tělo už stres nezvládá

Jste pod tlakem a už to „nedáváte“? Pokud vám hodně padají vlasy, cítíte úzkost sedm dní v týdnu, podezřele tloustnete, a skoro vůbec nespíte, všechno tomu nasvědčuje. Neberte tyhle signály na lehkou váhu!

Co se týká stresu, jakožto nechvalně známé vizitky dnešní doby, všichni lékaři mají stejný názor, je to něco, co způsobuje tělu i mysli pořádné škody. Stres totiž urychluje stárnutí a oslabuje imunitní systém, čímž zvyšuje náchylnost k mnoha onemocněním. Nehezky si pohrává také s psychikou a má prsty v drtivé většině depresí.

Vzhledem k tomu, že prvotní příznaky nadměrného tlaku nebývají dostatečně čitelné, hodně lidí začíná tuto situaci řešit „za minutu dvanáct“. A to už může být pozdě. Jak nadbytek stresu rozpoznat včas? Poslouchejte své tělo, které se v tomhle nemýlí! Měli byste vysadit, když…

Máte neustálý pocit úzkosti

Prvním „varovným výstřelem“ je vaše permanentní nespokojenost, nepohodlí a pocity úzkosti. Pokud nenajdete způsob, jak relaxovat a odpoutat se od stresu, psychické problémy se budou jenom horšit. Berte to tak, že stojíte na tenkém ledě deprese, který se může kdykoli prolomit!

Padají vám vlasy. Hodně

Podle Carolyn Jacob, což je lékařka a zároveň zakladatelka kosmetické a dermatologické kliniky v americkém Chicagu, za většinou vlasových změn stojí právě stres. Ten totiž mění normální fyziologické funkce, takže dochází buď k úbytku vlasů, nebo celkovému zhoršení jejich kvality.

Tloustnete podezřele rychle

Dlouhodobá psychická námaha je častou příčinou nárůstu tělesné hmotnosti, protože zpomaluje metabolismus a ovlivňuje chutě k jídlu. To je ten důvod, proč jíte i tehdy, když vůbec nemáte hlad, a ke všemu si dopřáváte potraviny, kterým jste se vždycky vyhýbali.

Pořád vás něco bolí

Chronická nervozita vede k různým poruchám těla, takže bývá viníkem napjatých svalů, průjmů, žaludečních vředů, bolesti na hrudníku, artritidy nebo migrény. Je vám tenhle seznam bolístek hodně povědomý? Pak jste zralí na pauzu, kterou potřebujete jako sůl!

Nespíte, když potřebujete

Stres mění jak nálady, tak i obvyklé spánkové vzorce. Jestliže máte potíže s usínáním, v noci se často budíte, a ráno se cítíte jako přejetí parním válcem, zřejmě by vám „bodla“ pořádná dovolená, při které přijdete na jiné myšlenky. On by vám ale i nějaký wellness víkend vyčistil hlavu. Co o něj pro své vlastní dobro napsat Ježíškovi?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat