Prostreno.cz

Od nepříjemné zácpy uleví i správně zvolený čaj

Existuje mnoho přípravků na úlevu od zácpy, mezi jedny z těch nejšetrnějších je i popíjení správného čaje. Vždyť bylinky užívali naši předci již od nepaměti, tak proč by nepomohly i se zácpou? Možná už tyhle bylinky znáte od svých babiček. Jaký čaj bude váš oblíbený?

Zácpa je poměrně častým stavem gastrointestinálního traktu, ve kterém dochází ke zpomalení pohybu střev, které je doprovázeno bolestí a pocity nafouklého břicha. Podle odborníků bychom o zácpě měli hovořit, pokud se stolice dostavuje méně než třikrát týdně. Na vině může být špatně zvolená strava, nedostatečný pitný režim a nedostatek pohybu.

Máme pro vás hned několik druhů čaje, které vám snadno a rychle uleví od zácpy.

Pampeliškový čaj

I když na pampelišky si ještě počkáme, pampeliškový čaj je běžně k sehnání. Pampeliška mimo jiné vyniká svým močopudným účinkem, tím vynucuje více vody do vylučovacího a močového systému a působí jako mírné projímadlo, které pomáhá zmírnit nadýmání, křeče a zácpu.

Čaj z kořene lopuchu

Tento čaj je známý svou schopností bojovat proti infekci a zánětu v žaludku. Díky těmto účinkům je vhodný ke zmírnění příznaků a následné úlevy od zácpy.

Čaj z kassie pravé

Kassie pravá je také známa pod názvem senna. Bylinka obsahuje antrachinon a díky tomu má účinné laxativní vlastnosti. V zažívacím traktu reaguje s bakteriemi, což má za následek střevní kontrakce. Čaj můžete připravit z lístků kassie pravé, které jsou běžně k dostání v bylinných lékárnách. Bylinka je k dostání i v kapslích, nálevových sáčcích i ve formě tekutých extraktů.

Čaj z kořene lékořice

Existuje mnoho příčin zácpy, zánět střev může zpomalit průchod potravy, a tím zpomalit celý vylučovací proces. Lékořice má silné protizánětlivé účinky a je vhodný při prevenci. Posílí imunitu celého organismu a minimalizuje riziko vzniku škodlivých bakterií ve střevech.

Mátový čaj

O mátovém čaji je to známe. Stimuluje trávení, jelikož stimuluje odtékání žluče a dalších trávicích šťáv, které přispívají k rozkladu potravin s vysokým obsahem vlákniny, a také zajišťuje správný peristaltický pohyb. Mátový čaj oceníte také při překyselení žaludku a pálení žáhy.

Černý čaj

Tento oblíbený čaj se používá po staletí i pro své mírné laxativní vlastnosti. V mnoha kulturách se tento čaj popíjí hned po ránu namísto oblíbené kávy. Černý čaj nastartuje vaše zažívání a přispívá k pravidelnému rannímu vylučování stolice.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat