Prostreno.cz

Co jíst, pokud potřebujete navýšit podíl vlákniny

Vláknina je často spojována s výlety na toaletu, ale věřte tomu nebo ne, tato živina je potřebná pro čistění trávicího systému. Kde ji hledat? Do takové cibule nebo čočky byste to asi neřekli!

Čistý trávicí systém může skutečně snížit riziko obezity, problémů se srdcem a dalších zdravotních potíží. Jediným problémem je, že mnoho lidí si příjem vlákniny nehlídá, čímž vzniká náchylnost k různým onemocněním. Pokud i ve vaší stravě tato důležitá živina chybí, je načase zjednat nápravu. Chcete-li získat dostatek vlákniny, možná budete chtít do své stravy integrovat níže vyjmenované potraviny.

Čočka

Jedná se o potravinu, která je považována za hvězdu v mnoha kuchyních, protože se snadno se připravuje a v porovnání s jinými luštěninami je mnohem univerzálnější. Jeden šálek vařené čočky může vašemu organismu dodat 15,6 gramu vlákniny! A nemusíte ji mít jen nakyselo, čočková polévka, salát s čočkou a rajčaty či krémová čočka se špenátem patří k pochoutkám!

Brokolice

Co když na talíř přidáte brokolici? Uděláte jedině dobře! Brokolice obsahuje až 5,1 gramu vlákniny na šálek. Můžete ji vařit, zapékat, nebo jíst syrovou, jak je libo. Podpoříte svoje trávení! Zkombinujte vejce, cibuli, česnek, mandle a brokolici, a uvidíte, že takové jídlo zmizí ze stolu rychlostí blesku!

Cibule

Věděli jste, že i cibule obsahuje vlákninu? Středně velký kousek se může pochlubit až 2 gramy vlákniny, konkrétně inulinem, což je druh vlákniny rozpustné ve vodě. Právě ona snižuje hladinu cholesterolu. Tak schválně, kdy naposledy jste měli pravou francouzskou cibulačku?

Jablka

No, ve skutečnosti se nemusíte dívat přes pole, louky a lesy, pokud jde o vlákninu, protože jablka jí mají dostatek. Podle odborníků se v jednom kousku nachází minimálně 3 gramy a víc. Občerstvení tohoto typu vám pomůže odvrátit hlad a současně zajistí, že váš trávicí systém začne fungovat na výbornou.

Ovesné vločky

Proč začít den s ovesnými vločkami? Protože mají spoustu vlákniny. Můžete je doladit malinami nebo borůvkami, získáte další vitaminy a minerály navíc. Ovesné vločky si můžete namlít na mouku a vytvořit z nich mnoho chutných jídel.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat