Prostreno.cz

Stravovací návyky, které prospějí nejen vaší postavě

Po vstupu na váhu jste přišli na to, že jste o něco těžší, než by vám bylo příjemné? Věřte, že stejně rozporuplné pocity má právě teď spousta lidí. Proč byste měli udělat revizi domácích potravinových zásob? A jakým způsobem si ohlídat velikost porcí, abyste setřásli kila navíc?

Po zimě, která letos byla mimořádně dlouhá a tuhá, kdekdo zjišťuje, že se nevejde do svých oblíbených jarních kalhot. Je to něco zvláštního? Právě, že ne. Alespoň podle kanadské výživové poradkyně Giny Sunderland, která má na celou situaci jasný názor.

Snaha o zahřátí kvůli chladnému počasí?

„Hutné polévky, těstoviny s omáčkou, sladké moučníky a tučnější masa jsou pro mnoho lidí klasickými zimními pokrmy, ve kterých hledají útěchu a rozptýlení ve studených a depresivních dnech. Jenže s nástupem nového ročního období je načase zbavit se těchto špatných stravovacích návyků a udělat ve svém jídelníčku zdravé změny,“ domnívá se výše jmenovaná odbornice přes jídlo i tělesnou váhu. O jakých „reformách“ je přesně řeč? Možná, že právě tyhle by snesla i vaše denní rutina. Vždyť vám prospějí ve všech směrech! Čím začít?

Hlídejte si velikost porcí i počet kalorií

„Pokud se chcete zbavit nadbytečných kil, měli byste opět převzít kontrolu nad množstvím přijatých kalorií a hlavně velikostí porcí. To vám pomůže vymanit se z bezduchých gastronomických zvyků, které pro vás byly typické v chladných měsících. Jezte raději vícekrát denně a po menších dávkách, soustřeďte se na ovoce, zeleninu, obiloviny a luštěniny,“ doporučuje Gina Sunderland.

Udělejte revizi svých domácích zásob

Máte teď napilno s jarním úklidem a cíděním vaší domácnosti? Nezapomínejte „hodit okem“ i do lednice a spižírny, čeká vás tam hodně práce…

„Udělejte si pořádek v nashromážděných potravinách. Všechno, co je zpracované nebo obsahuje vysoké procento tuků, bez výčitek vyhoďte. Důkladně zkontrolujte štítky na obalech, pročtěte si nutriční složení daných výrobků. Nezdravé salátové dresinky radši nahraďte bílým jogurtem, sladké sušenky zase zdravými semínky,“ uvádí jiná specialistka, tentokrát kanadská registrovaná dietoložka Natalie Brown.

Omezte cukr a sůl. Nejlépe ihned

V posledních měsících jste nechvalně známé bílé zlo nijak zvlášť neřešili s tím, že špetka navíc přece nemůže ničemu uškodit? Chyba. A může se vám pěkně vymstít!

„Bílý rafinovaný cukr je spojován s cukrovkou, obezitou, sníženou imunitou, záněty, jaterními potížemi a dokonce s některými typy rakoviny. Proto ho doporučuji úplně vykázat ze stravy a zaměřit se na přírodní a zdravější sladidla, jako je třeba med, stévie nebo javorový sirup. Když omezíte i spotřebu cukru, významně snížíte riziko kardiovaskulárních chorob, protože sůl v nadměrném množství poškozuje cévy,“ klade na srdce výše zmíněná expertka.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat