Prostreno.cz

Yzop lékařský posílí imunitu, reguluje hladinu cukru a pročistí střeva

Yzop lékařský je světoznámá bylinka používaná pro své léčebné účely snad po celém světě. Yzop je vytrvalý polokeř, který může být i okrasou vaší zahrady, může být součástí skalky nebo použit jako nízký živý plot, a navíc ho využijete pro přípravu bylinného čaje.

Čaj z yzopu lékařského je bylinný čaj, který se vaří ze sušených nebo čerstvých listů yzopu známé jako Hyssopus officinalis. Tato bylinka pochází ze Středního východu a jižní Evropy. Léčivá účinky tohoto čaje pramení z jeho bohatého složení. Obsahuje mnoho různých účinných látek a antioxidantů, včetně terpenů, flavonoidů, taninů a jiných těkavých kyselin. Dále také protizánětlivé, antibakteriální a antibiotické sloučeniny, jako je například vitamín C, který je též přítomen v této bylince.

Tato bylinka byla od pradávna kultivována a využívána pro léčebné účely, byla a je důležitým kulturním prvkem po celém světě. Vzhledem k tomu, že tato rostlina je často pěstována pro okrasné účely, není divu, že mnozí z nás zapomněli na její léčebné využití. Pokud tuto bylinku máte na zahrádce, určitě si letos udělejte vlastní zásobu sušených lístků, případně můžete zakoupit sušenou bylinku v bylinných lékárnách.

A čím je tato bylinka tak přínosná?

Přispívá k léčbě respiračních obtíží

Protizánětlivé vlastnosti tohoto čaje dokážou snížit bolest a nepohodlí v dýchacích cestách, včetně zklidnění bolesti v krku a přirozené podpoře vykašlávání hlenu. Tím tato bylinka urychluje léčbu nachlazení, ucpaných dutin a dalších respiračních obtíží.

Pročistí střeva

Zklidňující povaha tohoto čaje, stejně jako velký obsah antioxidantů, pomáhá odstraňovat nepříjemné pocity ve střevech a očistit je od jakékoli infekce, která může ovlivnit vaše trávení. Také je známo, že vyrovnává úroveň kyselosti a tím eliminuje pálení žáhy.

Reguluje krevní tlak

Tento čaj má opravdu různorodé vlastnosti a jedním z účinků je i regulace krevního tlaku. Prevence hypertenzních příznaků je skvělý způsob, jak se chránit před vznikem aterosklerózy, infarktem a mrtvicí.

Posiluje imunitní systém

Poměrně dobré množství vitaminu C, podporované i dalšími četnými antioxidanty, přispívá ke zmírnění zátěže imunitního systému. Díky tomu je zajištěna dostatečná produkce bílých krvinek, které tvoří přední obrannou linii vašeho organismu.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Jedna z aktivních látek obsažená v yzopovém čaji je schopna zabránit či zpomalit výrobu klíčového enzymu, který převádí škrob na cukr, čímž pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Jek si připravit čaj z yzopu?

Jedno polévkovou lžíci sušených listů přelijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 10 minut. Čaj můžete dochutit plátkem citronu a lžičkou medu, podle chuti.

Ačkoli jde vcelku o velmi přínosnou bylinku, není vhodná pro těhotné, kojící ženy a dále se nedoporučuje pacientům s epilepsií. Pokud si nejste jisti ve výběru vhodných bylinek, vždy se před konzumací poraďte s odborníkem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat