Prostreno.cz

Boj s únavou: Energii z vás vysává káva nebo stížnosti

Stěžujete si na práci a všechno, co je s ní spojené? Pijete kávu v odpoledních hodinách? Pokud navíc „flákáte“ i pitný režim, žádný div, že usínáte za chůze. Tyto faktory vám totiž pořádně vybíjejí baterky!

Venku je krásně, slunce svítí ostošest a všichni srší optimismem. Vy však zoufale postrádáte energii a potácíte se „jako tělo bez duše“. Je to snad jarní únava, která všechny kromě vás naprosto minula? Možná. Anebo taky ne. Co když si za ten proklatý pocit vyčerpání vlastně můžete úplně sami? Tyhle návyky a zlozvyky vás připravují o elán i vitalitu!

Moc spoléháte na kofein

Všichni víme, že černé zlato je skvělým nakopávačem. Jenže pozor, káva je sice dobrý sluha, ale zlý pán! I v jejím případě platí, že nic se nemá přehánět. Pokud se na dno šálku s voňavou vzpruhou díváte často i v odpoledních hodinách, nedivte se, že vás tíží slabost. Američtí výzkumní pracovníci působící na Michigan Hospital's Sleep Disorders & Research Center, se na základě své studie domnívají, že konzumace kofeinu šest hodin před ulehnutím do peřin snižuje délku spánku. A rovněž snižuje jeho kvalitu, což se pochopitelně neblaze podepíše na vaší kondici i rozpoložení následující den. Nevane tedy vítr právě odtud?

Podceňujete pitný režim

A teď se přiznejte – pijete dostatečné množství vody? Vzhledem k tomu, že vaše oblíbená káva odvodňuje, je třeba neustále doplňovat hladinu tekutin. Američtí odborníci působící na univerzitě v Connecticutu by vás díky svým poznatkům plynoucím z jejich průzkumu poučili o tom, že dehydratace má spoustu nežádoucích účinků, včetně podrážděnosti, bolestí hlavy a dlouhotrvající únavy. Tak na nic nečekejte a načepujte si pořádně velkou sklenici!

Neustále si stěžujete na práci

Na množství úkolů, lenivé kolegy nebo věčně nervózního šéfa si sem tam postěžuje asi každý. A je to asi normální. Ale děláte to denně? Pak máte problém. Podle studie publikované v časopise Journal of Applied Psychology, je chronický negativismus psychicky i fyzicky vyčerpávající. To si samozřejmě s elánem příliš nerozumí. Máte tedy dvě možnosti – buď změňte zaměstnání, nebo přístup. A hned budete mít energie na rozdávání!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat