Prostreno.cz

Sezona hluchavky je tu. Všestranný léčitel, který uklidní žaludek i krevní tlak

Nevíte, co s načatým odpolednem? Jeden nápad bychom měli – čapněte košík a jděte na procházku. Když budete mít štěstí, narazíte na hluchavku, která uleví od menstruačních bolestí, uklidní rozbouřený žaludek a pomůže zregulovat krevní tlak.

Květen je nádherný měsíc, během něhož příroda doslova čaruje. Je také časem lásky a symbolem romantiky. Rovněž je znamením, že nastává ideální příležitost poohlédnout se po hluchavce bílé. Víte, do jakých míst pro ni vyrazit a s jakými neduhy si hravě poradí?

Skrytý poklad s pověstí plevele

Hluchavku na první pohled pozná asi každý. I když – tvarem a uspořádáním listů trochu připomíná kopřivu, což může být poněkud matoucí. Bylinka roste v plevelných porostech u cest, v houštinách a křovinách, zejména pak na vlhkých a zastíněných místech. Upřednostňuje půdy bohaté na dusík.

Právě teď, tedy v pátém měsíci roku, se sbírají její květy nebo celé kvetoucí vrcholky natě. Nejcennější jsou korunní lístky, které si žádají co nejrychlejší usušení – ideálně ve stínu. Nutno dodat, že kompletní „ulovený materiál“ je třeba bedlivě chránit před navlhnutím, aby nedošlo ke znehodnocení obsažených účinných látek. Co všechno tahle rostlinka dokáže?

Všestranný léčitel, který se nezdá

Hluchavce bílé se připisují účinky při uvolňování hlenu. Zároveň má močopudné a protizánětlivé vlastnosti, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, schopná je také při léčbě menstruačních potíží, zánětech vaječníků a nepříjemných výtoků. Hodí se taktéž jako prostředek k posílení dělohy. Skvěle zabírá na nespavost, blahodárně působí na trávicí systém, funguje proti hemeroidům, přičemž se dokáže vypořádat s kožními ekzémy. Jak si nachystat hluchavkový nápoj, který vás svými účinky nezklame?

Jedna receptura, několik použití

Nejjednodušší způsob přípravy je asi tak zvaný zápar. Ten vznikne zalitím dvou až třech kávových lžiček bylinky vroucí vodou. „Medikament“ se pije dvakrát denně a pozor – je vhodný také jako obklad, který uleví od zmíněných kožních problémů. Nutno podotknout, že ho lze využít i k výplachům, jež pomohou při léčbě výtoků.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Plněné knedlíky s uzeným

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat