Prostreno.cz

Esenciální oleje, které zabírají na artritidu. Dejte jim šanci

Zase vás bolí klouby? Ještě dřív, než sáhnete po chemickém prášku a sklenici vody, vyzkoušejte jinou voňavou léčbu – tu esenciální. Z nejhoršího vás totiž může dostat rozmarýn, lemongrass a stará dobrá máta!

Revmatoidní artritida je autoimunitní zánětlivé onemocnění, které nejčastěji postihuje klouby rukou a nohou, může však zasáhnout prakticky jakýkoli kloub na těle. Ačkoli si hodně lidí mylně myslí, že artritida je prokletím výhradně starších jedinců, u naprosté většiny pacientů vzniká mezi 30. a 50. rokem života – tedy alespoň podle názoru odborníků. Jsou ale protizánětlivá analgetika jedinou možností, jak zmírnit projevy této bolestivé patálie? Kdepak, pomoci mohou i esenciální oleje! Úplně konkrétně pak tyhle…

Rozmarýn, voňavá spása

Obyčejně vyhlížející rozmarýn dokáže velké věci. Tlumí příznaky stresu, napomáhá obnovit správné funkce pošramoceného zažívání a zatne tipec nespavosti. Pokud si tuto bylinku pořídíte v esenciální podobě, máte postaráno i o „prášek“ proti revmatoidní artritidě. Naznačují to závěry hned několika vědeckých studií, které léčivý účinek tlumící bolesti připisují zejména obsažené kyselině rozmarýnové. Zkuste tedy smíchat tento „medikament“ s dalším nosným olejem, třeba mandlovým, kokosovým nebo olivovým, a vzniklým „mazadlem“ si pravidelně masírujte postižené oblasti.

Lemongrass, svěží první pomoc

Na analgetické schopnosti oleje získaného ze sladce vonící citronové trávy spoléhá i ájurvédská medicína – a to již celá desetiletí. Toto tekuté „léčivo“ pomáhá odvádět přebytečnou tekutinu z tkání, což pomáhá v boji proti rozšířenému zánětu typickému pro revmatoidní artritidu. Další velkou výhodou citronového oleje je jeho antidepresivní účinek, který mírní pocity nejistoty a deprese, často spojené s jakýmikoli zdravotními obtížemi.

Máta, stará dobrá klasika

O mátě je známo, že působí protizánětlivě a anesteticky, proto se k léčbě artritidy báječně hodí. Díky svému unikátnímu složení potlačuje bolesti i možné otoky, stimuluje krevní oběh a uvolňuje svaly. Jak esenciální mátu použít? Smíchejte pět až deset jejích kapek se dvěma lžícemi teplého kokosového oleje. Podomácku připravenou „mastičku“ využijte pokaždé, když se bolístka ozve. Rázem se vám uleví!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat