Prostreno.cz

Balšám není jenom plevel. Proč si mátu brát i do práce

Máta, lidově „balšám“ nebo také „fefrminc“, je jedna z nejoblíbenějších bylinek, známá především pro svou příjemnou mentolovou vůni a chuť. Její hlavní sezona začíná společně s letními prázdninami. Už ji doma pěstujete? Tohle jsou důvody, proč byste měli!

Rychle roste, snadno se udržuje, skvěle voní, odpuzuje mouchy a mravence a je hodnotná i pro zdraví. Usnadňuje trávení a poradí si i s bolestmi hlavy. A to zdaleka není vše! S čím vším se tato bylinka dokáže vypořádat? Pojďte se podívat, proč byste ji měli začít pěstovat.

Trávení

Zklidní křeče v žaludku, zažene nevolnost i pálení žáhy. Jednou z možností je uvařit si z ní čaj. V horkých letních dnech je ale skvělou alternativou čistá voda, obohacená o pár čerstvých listů balšámu. Připravený nápoj pak můžete popíjet v průběhu celého dne. Podpoříte tak správné fungování trávící soustavy a jako bonus tělu dodáte potřebné tekutiny.

Bolest hlavy

Peprmintová vůně, jež je pro tuto rostlinu typická, ulevuje od bolestí hlavy. Nejlepší je v tomto případě použít „fefrminc“ v podobě oleje. V tom se mentolové aroma umí maximálně uvolnit, čímž se stává účinnějším. Esence se pak dá využít i při aromaterapii, pro efektivnější účinek se někdy nanáší přímo na čelo. Uvolněné aroma zklidňuje bolesti hlavy, a to do několika málo minut.

Únava

Pokud se cítíte vyčerpaní, či snad ve stresu nebo v depresi, napusťte vanu horkou vodou a místo pěny přidejte právě mátu. Ta je totiž přirozeným stimulantem. Uvolní tělo a zklidní mysl. Navrch ještě zlepší náladu a povzbudí.

Poškozená kůže

Jestliže zápasíte s akné, popřípadě máte jinak narušenou pokožku, zbystřete. „Větrovou bylinu“ můžete použít jako pleťovou masku, ale i jako první pomoc při štípnutí hmyzem. A to díky jejím antibakteriálním účinkům. Pokožka je po její aplikaci dokonale vyčištěná a případné rány se mnohem rychleji hojí.

Zápach z úst

Nemáte čas si po každém jídle čistit zuby? To asi většina lidí. Problémem je, že bakterie, které se z jídla dostávají do úst, mají spoustu času se usadit a rozmnožit. To způsobuje nejenom špatný stav zubů a dásní, ale také nepříjemný zápach z úst. Přibalte si s sebou do práce pár malých peprmintových lístečků a po každém jídle je jen tak žvýkejte. Zneškodní usazené bakterie a postarají se o svěží mentolový dech.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat