Prostreno.cz

Příčiny zácpy, do kterých byste to asi neřekli

Často užíváte léky proti bolesti? To není moc dobrá zpráva, protože právě tato „první pomoc“ vám klidně způsobí i zácpu. Stejné je to i v případě laxativ, která mohou mít i zcela opačný účinek, než by člověk očekával. A co s tím vším má společného štítná žláza?

Porucha zažívání nechvalně známá jako zácpa dokáže jednomu pěkně „zatopit“. Sporadické vylučování, nepříjemné bolesti břicha, únava i pocit letargie – tohle všechno dobré náladě a psychice celkově opravdu nepřidá. Jste přesvědčení o tom, že příčinou zácpy je vždy nedostatečný příjem vlákniny spojený s nedodržováním pitného režimu? Pak vám musíme sdělit, že se pletete na celé čáře. Co všechno vám tyhle zažívací trable může přihrát? Připravte se na pořádný šok!

Pilulky proti bolesti. A to jako bez legrace

Máte ve zvyku spolknout nějakou tabletku z lékárny pokaždé, když vás zabolí hlava, klouby nebo svaly? Tak jistě, že se vám co nevidět uleví, ale za jakou cenu! Nadměrné užívání těchto farmaceutických medikamentů si někteří odborníci spojují se zácpou – a dokonce tou chronickou. Zvažte tedy, zda občas v krizové situaci nedáte šanci i jiným možnostem, například bylinkám nebo osvědčeným babským radám. A když už jsme naťukli ty prášky…

Laxativa. Proč mají svou temnou stránku?

Za laxativa se odborně označují léky, které se užívají při zácpě. Ačkoli právě na ně sází drtivá většina lidí se zažívacími obtížemi, v dlouhodobém horizontu nadělají víc škody než užitku. Odborníci totiž varují, že jejich častá a neuvážená konzumace vyvolává jakousi závislost, která organismu brání v přirozeném vyprazdňování. A to je účinek, jenž rozhodně není žádoucí, no ne? Takže s touto „pomocí“, které se vám dostane i bez lékařského předpisu, buďte zvláště obezřetní. Čistě pro jistotu!

Svou roli může sehrát i nefungující štítná žláza

Hypotyreóza. Pokud zní diagnóza takhle, pacient se potýká se sníženou produkcí hormonů, což signalizuje jediné – neaktivnost štítné žlázy. Možná si říkáte, že nemusí jít o žádnou katastrofu, opak je ale pravdou. Dle názoru lékařů může tato patálie způsobit postižení srdce projevující se zpomalenou srdeční frekvencí, chraplavý hlas, nafouknutí obličeje nebo anémii. Už přituhuje, viďte? Vzhledem k tomu, že při hypotyreóze dochází ke zpomalení mnoha procesů probíhajících v těle, což bohužel zahrnuje i pohyby střev, jednoho pěkného dne právě tenhle orgán začne stávkovat. Nechcete nechat svou štítnou žlázu raději zkontrolovat?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat