Prostreno.cz

Máte nízkou hladinu estrogenu? Zaměřte se na tyto potraviny

Jste podrážděná a často vás bolí hlava? I když se s jídlem poměrně „držíte“, přesto přibíráte na váze? Tyto příznaky mohou být vizitkou chybějícího hormonu estrogenu. Co s tím? Jezte více hrášku, sóji nebo tofu!

Estrogen je základní ženský hormon, na němž stojí a padá pravidelnost menstruačního cyklu, schopnost reprodukce, kostní struktura nebo metabolické funkce. Pokud jsou jeho hladiny nevyvážené, může dojít k nevysvětlitelnému nárůstu tělesné hmotnosti, výkyvům nálad, častým bolestem hlavy či poklesu libida. Co když ho máte v těle málo, proto se u vás emoce střídají jako na houpačce?

Pomoc z přírody, která je k jídlu

Potíže s úrovní estrogenu zpravidla nastávají v těhotenství a v období menopauzy. Ačkoli na tenhle problém existuje řada přípravků na předpis či volně prodejných léků, stále více žen před nimi dává přednost přírodnímu řešení. Budete jednou z nich i vy? Hodnoty zmíněného hormonu se totiž dají pohodlně stabilizovat pomocí jistých potravin, které obsahují sloučeniny zvané fytoestrogeny. Tyto rostlinné látky jsou hodně podobné estrogenu, což je také důvod, proč ovlivňují jeho hladiny v organismu. V čem je naleznete?

Hrách jako zásobárna číslo jedna

Pokud potřebujete množství estrogenu navýšit, ideálním zdrojem je obyčejný hrách, který nabízí také hořčík, draslík, železo, bílkoviny a vlákninu. Mnohdy opomíjená luštěnina podle odborníků zároveň zpevňuje kosti, posiluje imunitu, pomáhá regulovat škodlivý cholesterol a pozor – zpomaluje stárnutí. Jak vidno, důvodů ke konzumaci hrášku opravdu není málo!

Pořádek nastolí i sója

Že sója je nebezpečná, protože zvyšuje riziko rakoviny prsu? Něco takového se říkávalo, ovšem vědci to dávno vyvrátili s tím, že jde o planý poplach. Teď sóju naopak doporučují, protože v sobě ukrývá spoustu biologicky aktivních látek, jež pomáhají obnovit rovnováhu hormonů. Dalším jejím plusem je vysoký podíl fytoestrogenů, což samozřejmě přispívá k vnitřní harmonii. Možná by vás mohlo zajímat i to, že podle závěrů americké studie publikované v časopise Journal of American College of Nutrition mají pravidelní konzumenti sóji nižší index tělesné hmotnosti.

Tofu není jenom pro vegetariány

Protože tofu je vyrobeno ze sójového mléka, je jasné, že i tato potravina si zaslouží vaši plnou pozornost, protože může přispět k vyřešení hormonálního problému. Také je bohatým zdrojem vápníku, železa, omega-3 mastných kyselin a vitaminu B. Lékaři se dokonce domnívají, že funguje jako prevence úzkosti a zároveň podporuje zdraví očí i srdce.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat