Prostreno.cz

Potraviny na snížení cholesterolu a krevního tlaku

Jedním z hlavních důvodů vysokého cholesterolu a zvýšeného krevního tlaku je nezdravé jídlo. Existuje mnoho potravin, které právě tohle mají na svědomí. A taky těch, jež působí jako protipól. Jak takové „chytré jídlo“ bránící katastrofě vypadá?

Ano, některé potraviny působí jak čisté zlo – zvyšují hladiny cholesterolu, mohou „nakopávat“ krevní tlak a ucpávat cévy. Dobrou zprávou je, že se správným jídelníčkem k něčemu takovému vůbec nemusí dojít. Zde je několik potravin, které naopak snižují hladiny špatného cholesterolu v krvi.

Ovesné vločky a ovesné otruby

Ovesné vločky mají spoustu lehce rozpustné vlákniny, která je schopná snížit hladinu LDL neboli špatného cholesterolu. Jedna porce ovesné kaše (asi 1 a ½ šálku) obsahuje zhruba šest gramů této vlákniny, což je doporučovaná denní dávka. Kaše se zároveň dá dochutit například hruškami, jablky či švestkami. Všechno jmenované taktéž patří ke zdrojům rozpustné vlákniny.

Ryby a omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny a ryby jsou ideální potraviny ke snížení cholesterolu a krevního tlaku. Obecně patří k nezbytnostem zvlášť pro osoby se srdečními chorobami. Mohou totiž snížit riziko tvorby sraženin a náhlé smrti. Vhodný je přitom pstruh, makrela, losos, sardinky, sleď, halibut nebo tuňák. (Za ideální jsou považované nejméně dvě porce ryb týdně.)

Potraviny s přidanými rostlinnými steroly nebo stanoly

Steroly nebo stanoly v mnoha rostlinách mohou snížit vstřebávání cholesterolu. K tomu postačí pouhé 2 gramy těchto látek denně. Kde je nalézt? V pomerančovém džusu, mandlích, arašídech nebo olivovém oleji.

Ovoce

Ovoce patří ke zdrojům vlákniny, živin a vitaminů. Všechny tyto vlastnosti z něj činí ideální volbu pro zdravé srdce. Pro maximální užitek si dopřávejte alespoň pět porcí čerstvého ovoce a zeleniny denně. (Jedna porce ovoce přitom představuje středně velký kus čerstvého ovoce nebo půl šálku ovocné šťávy.)

Jogurt a spol.

Nízkotučné mléčné výrobky regulují krevní tlak. Doporučují se tři dávky mléčných výrobků za den. Sušené mléko, nízkotučné jogurty a sýry patří ke správným volbám. (Jedna porce se rovná šálku odstředěného mléka nebo jogurtu.)

Potraviny bohaté na draslík

Hledáte potraviny ke snížení cholesterolu a krevního tlaku? Zahrňte do stravy dobroty bohaté na draslík. K těm patří brambory, banány, avokádo a špenát. Berte přitom v potaz, že tělo potřebuje nejméně 4700 mg denně. K jídlu si dopřejte sklenici červeného vína, které je v tomto směru taktéž užitečné. A pozor, při přípravě pokrmů používejte česnek. Dva až čtyři stroužky denně mohou snížit hladinu cholesterolu a krevní tlak. Podle lékařů prý česnek dokonce působí proti ucpání tepen.

Zdroj: wikipedia






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat