Prostreno.cz

Jezte a hubněte. Velký přehled spalovačů tuků, co máte v lednici.

Že ke zhubnutí potřebujeme kombinaci vhodné stravy a pohybu, je jasné. Ale výrazně nám v našem úsilí mohou pomoci i nejrůznější kombinace jednotlivých potravin.

Snažíme-li se vypořádat s nějakými těmi kilogramy navíc, musíme o tom, co jíme, přemýšlet. Naprosto nesmyslnou chybou je téměř přestat jíst – jistě, nějaká ta kila sice shodíme, ale náš organismus si bude pamatovat, že jsme jej trápili hlady, a tak napříště uloží cokoli, co zkonzumujete. A jojo-efekt je na světě. Zlaté pravidlo proto říká – jezte v malých porcích, jezte často a jezte kvalitní potraviny, jež nejsou kalorickou bombou.

Pomoci svému tělu spalovat efektivněji kalorie můžete i určitými kombinacemi jídel. Vyzkoušejte třeba některý z následujících tipů a využijte plně “spalovací“ potenciál svého organismu!

Kombinace č. 1: Ostrá koření a proteiny

O tom, že například chilli a pálivé papriky pomáhají díky látce jménem kapsaicin nastartovat metabolismus, a tím účinněji spalovat kalorie, jsme už na těchto stránkách psali (ČTĚTE: Přirozené „spalovače“ tuku. Hubnutí půjde samo!Nastartujte svůj metabolismus! Kila pak půjdou dolů sama). Ovšem nelze si tak úplně představovat, že stačí, když si ráno do čaje nebo kávy nasypete lžičku chilli nebo schroupete jednu dvě jalpeňo papričky (odhlédneme-li od skutečnosti, že je to představa naprosto absurdní a v podstatě i zdraví nebezpečná).

Nejlepšího výsledku dosáhnete, zkombinujete-li ostrá koření s kvalitními bílkovinami. Ty jsou samy o sobě při hubnutí velkou pomocí – nejenže je naše tělo bezpodmínečně potřebuje, ale dokážou zasytit na poměrně dlouhou dobu, a navíc jedna ze studií prokázala, že zvýší-li člověk, snažící se o zhubnutí příjem proteinů, jeho metabolismus funguje efektivněji, a on tak zvýší počet spálených kalorií. Takže proč nespojit výhody obou? Zakápněte například rybí filet pálivou salsou nebo naservírujte ke grilovanému kuřecímu prsíčku ostrou omáčku!

Kombinace č. 2: Sacharidy a „zdravé“ tuky

Všimli jste si někdy, že sníme-li potravinu bohatou na sacharidy, skoro to vypadá, že jsme po ní ještě hladovější než předtím? Na vině je skutečnost, že sacharidy naše tělo stráví velice rychle, takže se po krátké době o slovo opět přihlásí hlad. Zkrátka nás sacharidy nedokážou nasytit na moc dlouho. Ovšem úplně je ze stravy vyškrtnout by byla velká chyba! Jsou totiž primárním zdrojem energie a tu naše tělo potřebuje (třeba už jen proto, abychom mohli cvičit a tím spalovat další a další kalorie).

Takže jak tenhle rozpor u sacharidů vyřešit? Jednoduše – zkombinujte je s potravinami bohatými na tzv. zdravé tuky, které náš organismus naopak tráví poměrně dlouho, takže se nemusíme bát, že bychom dostali za pár minut zase hlad. K jablku zkuste třeba trochu arašídového másla (je to sice specialita spíše v anglosaských zemích, ale rozhodně zaslouží naši pozornost), namísto rohlíku posvačte například hrstku oříšků nebo semen. Nejenže nedostanete hned zase hlad, ale svému tělu dodáte jak potřebný zdroj energie, tak i kvalitní tuky (ano, i ty náš organismus potřebuje – učí se to již na základní škole, že „základními stavebními kameny“ jsou cukry, tuky a bílkoviny), ale ještě spoustu důležitých minerálů a vitaminů.

Kombinace č. 3: Vláknina a voda

Potraviny bohaté na vlákninu bojují proti hladu snad nejefektivněji. Díky tomu, že dokáží stabilizovat hladinu cukru v krvi a nejsou tak lehce stravitelné, nás zasytí na dlouhou dobu. Pro podporu trávení je ovšem nutné, aby byla vláknina zkombinována s dostatkem vody, jinak se u citlivějších osob může stát, že budou mít zažívací obtíže. Nicméně to není jediným důvodem, proč je u potravin s vysokým obsahem vlákniny nutné dbát na dostatečný pitný režim.

Vláknina v našem zažívacím traktu zůstává poměrně dlouho (rozhodně déle než potraviny, jež vlákninu neobsahují), ovšem doplníte-li ji navíc vodou, rozhodně se budete cítit sytí několik hodin a sníte mnohem méně jídla (a tím i méně kalorií). Vláknina a voda je zkrátka skvělá kombinace pro snížení chuti k jídlu.

Kombinace č. 4: Zelenina a … cokoli

Pokud jde o snižování váhy, je zelenina jakousi univerzální zbraní – neobsahuje téměř žádné kalorie, zato je bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu. Pokud tedy nahradíte polovinu každého svého pokrmu zeleninou (mimochodem, zeleninu lze i snídat), budete dostatečně nasycení, ale přitom zkonzumujete mnohem méně kalorií, než kdybyste zeleninu na talíř nezařadili.

To ale není všechno – ke strávení zeleniny potřebuje naše tělo spoustu energie (= spálí hodně kalorií), takže její konzumací získáte v boji s nadbytečnými kilogramy další výhodu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat