Prostreno.cz

Chcete mít čistou pleť? Udržujte své zažívání v kondici

Co mají společného střeva s akné? Možná se budete divit, ale vlastně všechno. Pokud váš zažívací trakt „hlásí“ zvýšený počet nepřátelských bakterií, pupínky rostou jako houby po dešti. Ovšem i vyrážky prý mají prima podmínky k existenci!

Jaký je podle vás největší orgán lidského těla? Pokud hádáte srdce nebo mozek, pletete se na celé čáře. Správnou odpovědí je totiž pokožka, která u dospělého člověka pokrývá zhruba 1,8 m2, přičemž tvoří přibližně 7 % z celkové hmotnosti. Věřili byste tomu, že její vzhled má přímou souvislost s tím, jak funguje zažívání? Tedy alespoň taková informace se teď objevila ve vědeckých kruzích.

Vyrážky kvůli střevu? Nic zvláštního

Akné, dermatitida, psoriáza nebo ekzém. Čelíte nějakému z těchto jmenovaných kožních problémů? Příčinu nehledejte v genech ani osudu. Strůjcem těchto nežádoucích kosmetických stavů může být přemnožení nepřátelských bakterií v tenkém střevě, označované jako SIBO. Velké množství těchto „nájemníků“ pak způsobuje poškození střevních stěn, což vyvolává chronický zánět. Právě on má dle názoru odborníků prsty v tom, že trávíte v čekárně dermatologa každou volnou chvíli. Připadá vám to jako hloupost? Ještě zadržte, pro toto tvrzení existují důkazy, které nelze jen tak smést ze stolu.

Lék na akné, který byste nečekali

Poznatky nedávné americké studie prokázaly, že až 54 % pacientů trpících akné vykazuje výše zmíněné přemnožení bakterií. Nepřímo to potvrzují i závěry korejského výzkumu z roku 2010. Z nich zase vyplývá, že pravidelná konzumace probiotik může omezit vznik pupínků až o 40 %. Úplně bez nadsázky by se tedy dalo říct, že chcete-li mít bezchybnou pleť, musíte si „vyladit“ i zažívání. A tím se dostáváme k pomyslnému „jádru pudla“. Víte, co všechno mu škodí, a proč tvorbě uhříků a vyrážek vlastně sami nahráváte?

Stres a tuk. To může za všechno

Specialisté jsou v tomhle zajedno. Většina z nich se shoduje v tom, že „střevní pohodu“ nejvíce narušuje nadměrné užívání antibiotik, chronický stres i nedostatek spánku. Prsty v celé situaci má také zvýšená spotřeba tučných a nezdravých potravin nebo dlouhodobý deficit vlákniny. Když se prý vyvarujete těchto hříchů, a budete „užívat“ zmíněná probiotika, dočkáte se dokonalé pokožky. No vida, dobrá rada nad zlato…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat