Prostreno.cz

Ekzémy umí potrápit i v zimě. Tyhle oleje vám uleví

Ekzémům je jedno, jestli je zima nebo léto, potrápit umí vždycky. Taky vás nějaký trápí? Sáhněte po esenciálních olejích. Tyhle váš problém vyřeší!

Ekzém je skupina kožních onemocnění, které způsobují svědění a zánětlivé otoky na různých místech těla. Nejčastěji se vyskytují u kojenců a malých dětí (týká se to přibližně 10–20 % miminek), ale tento stav postihuje i dospělé (zhruba 3 % populace). Používání esenciálních olejů je však těchto případech opravdu užitečné! Které byste i vy měli mít v zásobě?

Čajovníkový olej

Antibakteriální, antioxidační a imunostimulační látky v čajovníkovém oleji představují báječnou volbu pro ty, kdo trpí chronickým ekzémem. Čajovník je schopen zlepšit vzhled pokožky a jizev, které se někdy vinou zánětů a ekzému objevují. Smíchejte tento olej s jiným nosným olejem, jako je třeba ten kokosový, a lokálně aplikuje na oblast ekzému.

Smilový esenciální olej

Helichrysum neboli smil se dokáže vypořádat s ekzémem jedna báseň. Krotí uvolňování histaminu a blokuje jeho účinky, takže minimalizuje vyrážky a svědění, které ekzém často doprovázejí. A jak by se smil měl používat? Několik kapek oleje aplikujte na dané místo alespoň dvakrát denně.

Eukalyptový olej

Když je tělo vystaveno alergické reakci, dojde ke vzplanutí ekzému a záplavě enzymů, zejména COX-2. Eukalyptus tomuto procesu brání, proto použijte 2–3 kapky tohoto oleje přímo na postiženou oblast. Dočkáte se rychlé úlevy.

Hřebíčkový olej

Aktivní složka hřebíčkového oleje? Eugenol, který je dobře znám při snižování zánětu a bolesti v klinických aplikacích. Potlačuje podráždění, snižuje svědění a podporuje uzdravení pokožky. Vzhledem k tomu, jak silný tento olej je, měl by být typicky kombinován v poměru 1 : 1 s nosným olejem (mandlový či kokosový). Směs nanášejte dvakrát denně, a to do zlepšení stavu.

Rozmarýnový olej

Kyselina rozmarýnová je pozoruhodná sloučenina, která má adstringentní, protizánětlivé a imunosupresivní vlastnosti, což je ideální pro hojení a eliminace svědění. Mnoha lidem se však tento olej zdá být příliš agresivní, proto ho smíchejte s kokosovým olejem v poměru 1 : 2 (jeden díl rozmarýnu, dva díly kokosu). Aplikujte dvakrát denně. A které další esenciální oleje se při potlačování ekzémů hodí? Úspěch slaví i olej z cedrového dřeva a olej heřmánkový.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat