Prostreno.cz

Potraviny, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak

A teď se přiznejte, jak často jíte banány, fazole, lněná semínka nebo červenou řepu? Pokud vám byla diagnostikována hypertenze, jejich příjem byste asi měli navýšit. Tyto přírodní poklady totiž mohou vyřešit váš problém!

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze je problémovým onemocněním, které postihuje zhruba 20 % moderní světové populace. K tomuto stavu zpravidla dochází, když jsou cévy a tepny ucpané, což zabraňuje správné cirkulaci krve. Následky? Tak ty jsou vážné, neboť jde o ischemickou chorobu srdeční nebo infarkt myokardu. Ovšem ve vzduchu visí také možnost zhoršení či ztráty zraku. Jaký jídelníček se doporučuje pacientům, jejichž tlak přesahuje „bezpečné meze“?

Banán jako patron dobré kondice

Není žádným tajemstvím, že banány jsou fenomenálním zdrojem draslíku. Právě tento minerál si lékaři spojují s regulací arteriální hypertenze, tudíž na exotické ovoce může vsadit každý, kdo má v tomhle směru potíže. Pravidelná konzumace banánů je lékaři vychvalována i díky tomu, že prospívá trávení, podporuje regeneraci svalů a zvyšuje energetickou hladinu.

I fazole jsou na předpis

Kdy jste si naposledy dopřáli fazole? Možná jste k nim skeptičtí kvůli nadýmání, nicméně často opomíjená luštěnina je další vynikající volbou, když jde o „usměrnění“ nešvaru, jemuž je věnován tento článek. Každý „kousek“ totiž nabízí nejen výše zmíněný draslík, ale také hořčík. Již mnoho a mnoho studií poukázalo na to, že jedinci, kterým v těle koluje optimální množství uvedené živiny, mají podstatně nižší riziko vysokého tlaku.

Lněná semínka jsou skvělým doplňkem stravy

Podle některých specialistů mohou tito drobní přátelé snížit riziko předčasného úmrtí. Tedy samozřejmě za předpokladu, že si je budete dopřávat pravidelně. Jejich předností je vysoký podíl kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je velice silný protizánětlivý prostředek bojující proti mnoha chorobám, včetně hypertenze. Semínka jako taková mají také projímavé účinky, zatímco odstraňují nečistoty nahromaděné ve střevech. Nelze jim odepřít ani to, že se dají „nasadit“ při kožních problémech, migrénách nebo astmatu.

Červená řepa? Ta se nezdá

Rubínová potravina je učiněnou studnicí zdraví, přičemž se uplatní na více frontách. Závěry jistého amerického výzkumu prokázaly, že k normalizaci tlaku dochází už po čtyřech hodinách od vypití sklenice „řepné šťávy“. Blahodárný nektar, jenž se skládá ze samých prospěšných látek, rovněž působí proti rakovině, stabilizuje úroveň škodlivého cholesterolu a čistí krev. Možná vás zaujme i to, že zlepšuje kvalitu pokožky a minimalizuje viditelné projevy stárnutí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat