Prostreno.cz

Zdroje hořčíku, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět

Špenát, banán, fazole a quinoa. Že spolu tyto dary přírody nemají absolutně nic společného? Co vás nemá! Vždyť jde o bohaté zásobárny minerálu, jehož nedostatek způsobuje nervozitu a stojí za špatnou náladou!

Situace kolem hořčíku lze shrnout asi následovně. V žádném případě se bez něj neobejdete. Tento minerál je totiž naprosto nezbytný pro zachování kondice cév, svalů, kostí a zubů. Dále ovlivňuje regulaci hladiny cukru v krvi, zabezpečuje správnou činnost hormonů, zabraňuje poruchám srdečního rytmu a podporuje trávení. Podílí se také na detoxikaci organismu, zatímco tlumí migrény a snižuje riziko rakoviny. Jak vidno, hořčík je nepostradatelný. Známkou jeho nízké hladiny bývá častá nervozita a špatná nálada. Je to váš případ? Pak se zaměřte na jeho bohaté zdroje!

Špenát, přítel k pohledání

Tenhle zelenáč je většinou spojován s prevencí anémie, neboť obsahuje poměrně dost železa. Ovšem pozor, ani hořčík ve špenátu nechybí. A rozhodně ho není málo! Pravidelnou konzumaci této listové zeleniny odborníci doporučují i proto, že posiluje kosti, prospívá zraku a omezuje tvorbu krevních sraženin.

Banány. Ty si dopřávejte často

Není novinkou, že žluté plody banánovníku překypují vlákninou, která ovlivňuje trávení tím nejpříznivějším způsobem. Tropické ovoce rovněž dodává draslík potřebný pro regulaci krevního tlaku nebo vitaminy skupiny B urychlující metabolismus. Je to všechno? Ale kdepak! Exotické občerstvení platí i za neskromného zprostředkovatele látky, jíž je věnován tento článek.

Nevyhýbejte se ani fazolím

A teď ruku na srdce, jak jste na tom s fazolemi? Ani tato podceňovaná luštěnina by ve vaší stravě scházet neměla. A nejen kvůli tomu, že je doslova napěchována hořčíkem, co dodává optimismus! Načerpáte z ní také vlákninu, bílkoviny, vitaminy a minerály. Fazole jako takové pomáhají při hubnutí, pozitivně působí na nervové přenosy a zabraňují odvápnění kostí.

Quinoa jako dobrodinec

Domovinou této rostliny, jejíž semena se tradičně využívala jako obilnina, je Jižní Amerika. Ještě jste s merlíkem čilským neboli quinoou neměli tu čest? Tato pochutina má ve srovnání s ostatními zrny nejen vyšší podíl proteinů, ale i hořčíku. Za bod navíc lze považovat i to, že patří na seznam nízkokalorických potravin, přičemž značně svědčí trávení.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat