Prostreno.cz

Jak práce na směny ovlivňuje vaše zdraví

Společnosti fungující 24 hodin jsou klíčové pro naši ekonomiku a patří k nedílným součástem mnoha důležitých profesí. Jakým způsobem práce na směny ovlivňuje zdraví? Tohle byste nejspíš nečekali!

Statistiky nejsou příliš povznášející. Osoby pracující na směny mají podstatně větší pravděpodobnost, že zažijí diabetes typu 2, kardiovaskulární onemocnění, srdeční onemocnění a mrtvici. Ale musí to tak být? Ať už studujete a pracujete zároveň, pohybujete se v pohostinství nebo ošetřovatelství, existují kroky, které můžete podniknout ke snížení dopadů nočních směn na vaše zdraví.

Organismus pod tíhou

Professor Brad Aisbett z australské Univerzity Deakin říká, že noční směny způsobují zmatek v těle. „Jíte, když máte spát. Spíte, když máte jíst. To narušuje přirozené rytmy těla a činí vás náchylnější k určitým onemocněním,“ říká odborník, který se spojil se svojí kolegyní Séverine Lamon, aby prozkoumal úlohu kosterního svalstva v metabolickém zdraví pracovníků na směny. Podle této experty na tělesné i duševní zdraví přerušené spánkové vzorce a vystavení se umělému světlu vedou k vyššímu uvolňování kortizolu, tedy stresového hormonu, který negativně ovlivňuje budování svalů. A nejen to.

Obecně je organismus vinou nočního života splašený tak, že ovlivňuje produkci testosteronu, inzulínu a již zmíněného kortizolu. Tělo je tak oslabené a náchylné k onemocnění. Je však také pravděpodobné, že bude i kulatější.

Den a noc jako problém

„Zkrácený aspekt spánku při práci na směny zvyšuje riziko přibývání na váze, takže pokud v noci aspoň sedm hodin neodpočíváte, jste v porovnání se svými kolegy k obezitě náchylní o více než 25 procent,“ dodává Brad Aisbett. No a dalším problémem je jídlo.

Tělo se má v noci regenerovat. Pokud k pauze nemá podmínky, touží po energii, takže vyhledává potraviny s vysokým obsahem tuků a sacharidů. Některé studie navíc poukazují na to, že práce na směny ovlivňuje spotřebu alkoholu. Profesor Brad Aisbett sice říká, že „ti, kdo žijí v noci, nepijí více než ti ostatní,“ nicméně první uvedená skupina si o konzumaci alkoholu vyloženě koleduje. A jak se to má s náladou?

Tipy, co dělat, když nemůžete změnit zaměstnání

Asi není nutné dodávat, že měnící se pracovní doba si s dobrou náladou příliš nerozumí. Ve skutečnosti lidé pracující v noci tíhnou k depresím a chmurným náladám, a to o 30 procent častěji než jejich vrstevníci. Dobrá rada je zkrátka nad zlato. Důležité je soustředit se na stravu s vysokým obsahem bílkovin. Pracujete-li v noci, ignorujte touhy po tucích a sacharidech, po návratu domů spěte aspoň sedm hodin – nepřerušovaně, a po práci se věnujte vytrvalostnímu cvičení.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat