Prostreno.cz

Je ochucený jogurt opravdu tak zdravý, jak si myslíte?

Preferujete ovocné jogurty? Měli byste vědět, že v nich kromě velkého množství cukru a chemických přísad naleznete také zvýšené riziko metabolického syndromu, z něhož se časem může vyklubat i cukrovka. Nechcete si dát raději „bílou klasiku“?

Zřejmě každý z nás nejednou slyšel o tom, že pravidelná konzumace jogurtů může člověku jenom prospět. Ostatně, tyto mléčné výrobky díky obsahu „přátelských“ bakterií napomáhají trávení a vlivem přítomného vitaminu D zlepšují náladu. Také snižují riziko osteoporózy a přispívají k regulaci cholesterolu, zatímco pozitivně ovlivňují plánovanou redukci váhy. I vy si ve světle těchto pozitiv každý den dopřejete „dobro z kelímku“? Pokud dáváte přednost ochuceným jogurtům před těmi bílými, na blahodárná pozitiva zapomeňte. Proč zrovna tahle volba nadělá víc škody než užitku?

Složení, které není kdovíjaké terno

Patříte k těm, co si bedlivě pročítají etikety nabízených výrobků? Jestli ne, děláte chybu. Velké negativum zmíněných potravin spočívá v tom, že jejich výrobci mnohdy používají nejrůznější ochucovadla, barviva, škroby, aromata a zahušťovadla. Vzhledem k tomu, že tyto přísady jsou vlastně koktejlem chemických látek, nemají ve vědeckých kruzích tu nejlepší pověst. A bude hůř…

Cukr jako něco, s čím se nešetří

Podstatným mínusem ovocných jogurtů je i to, že s přítomností čerstvých plodů to není žádná sláva. Místo slibovaných jahod, meruněk nebo jablek si totiž pochutnáte spíše na ovocném protlaku či pyré, v němž není o velkou dávku sacharidů nouze. Světová zdravotnická organizace uvádí, že chlazená pochoutka, jež zdraví neškodí, by měla zahrnovat méně než 5 gramů cukru na 100 gramů. Splňuje taková kritéria i ta vaše? Jestli si říkáte, že koupí nízkotučného občerstvení jste na to vyzráli, tak to se pletete. I tady hrozí nebezpečí!

Umělá sladidla jako zlo

Máte v lednici několik jogurtů označených magickým heslem „nula procent tuku“? Teď vás na ně možná přejde chuť. Závěry studie publikované v časopise Journal of Marketing naznačují, že obsažená umělá sladidla v „dietním sortimentu“ zvyšují nejen chutě k jídlu, ale i riziko metabolického syndromu. To je stav, při kterém tělo přestává reagovat na inzulin, z čehož se časem může vyklubat i cukrovka. Aby toho nebylo málo, zmíněná sladidla jsou často spojována také s vývojem astmatu, vysokým krevním tlakem nebo srdečními chorobami. Ani tohle na klidu nepřidá…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat