Prostreno.cz

Poznejte včas, jestli se syndrom vyhoření týká už i vás

Nespavost, únava, stres, vznětlivé reakce. Syndrom vyhoření neboli burnout je stále se častěji vyskytující fenomén dnešní doby. Lze mu předcházet i ho léčit. Jak ho ale rozpoznat, abyste se co nejdříve dostali znovu do formy?

Syndrom vyhoření je typický pro práci s lidmi, permanentním stresem, v emočně náročné práci nebo v zaměstnání, které nevrací vloženou energii. Jsou ale profese, u kterých je přímo zvýšené riziko burnoutu. Jedná se o obory zdravotnictví, školství a především pomáhající profese v sociálních službách. Postihnout ale může každého a opravdu se jedná o častou diagnózu.

Dřív než vyhoříte

Syndrom vyhoření jako nemoc, nebo spíše stav psychiky, se určitým způsobem vyvíjí. Odhalíte-li ho v počátečních fázích, můžete ihned začít pracovat na nápravě. Je důležité být k sobě upřímný a o pracovních záležitostech se svěřovat někomu dalšímu, protože jiný člověk se na věc dokáže podívat s odstupem.

Pak si odpovězte si na otázku, zda má vaše práce smysl. Není důležité, zda zachraňujete životy, nebo montujete šroubky a matičky. Důležitý je jen váš vnitřní pocit. Pokud většinu měsíce vstáváte s pocitem marnosti a nechuti, vracíte se domů vyčerpaní a znechucení, je to téma k zamyšlení. Spolupracovníci vás štvou a šéfovi nemůžete přijít na jméno? To už jsou konkrétní pocity, které předcházejí úplnému burnoutu.

Je nutná pomoc odborníka?

Pokud své pocity a trable neřešíte, dostáváte se do další fáze, kdy už se síly ztrácejí, a frustrace se prohlubuje. To už je jen malý kousek od úplného vyhoření. Stále ale nic není ztraceno. Nepomáhá-li rozmluva s nejbližšími, je vhodné navštívit psychologa, nebo posléze psychiatra. Odborník nastaví léčbu. Většinou se jedná o osvojení si určitých rituálů, jenž vrátí nemocného do reality, respektive u něj dojde k nastartování vyhořelého organismu. Posílí se tak vztah k práci a mezilidské vztahy. Pochopitelně, že mnohdy je však řešení jediné. Změna zaměstnání. A co dělat, aby vás syndrom vyhoření nikdy nepotkal?

Smysl života jako hnací motor

Ten, kdo si na dno sáhnout nechte, měl by mít svůj život naplněný nejen prací. Kvalitní smysluplné koníčky a záliby, které nás baví, jsou základem. Důležité bývají i zdravé mezilidské vztahy s nejbližšími. Přímo v zaměstnání si pro sebe určete hranice, jež nehodláte překročit a naučte se říkat NE.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat