Prostreno.cz

Červené víno je prý budoucím lékem na depresi

Patříte k milovníkům červeného vína? Pak věřte, že vám možná pomůže s chmurnými myšlenkami a úzkostnými stavy. Vědci totiž hledají náhradníka chemických léků proti depresi – a právě červené víno se jeví jako vhodný kandidát!

Podle lékařů trpí depresí až 700 tisíc Čechů, přičemž současné statistiky varují, že nějaká ta depresivní epizoda postihne jednou za život 10 až 20 % osob. Odborníci tak očekávají, že do roku 2020 se deprese stane nejvýznamnější nemocí světa. Jak jí zabránit v šíření? Dejte si sklenku červeného vína.

Nějak se necítím ve své kůži

V současné době většina léků na depresi a úzkost předepisuje léky, které interagují se serotoninovými nebo noradrenalinovými cestami v mozku. Vědci se však snaží najít další možnosti léčby, proto se někteří z nich obrátili na přírodní sloučeninu zvanou resveratrol. Ten se vyskytuje v hroznech a bobulích, hlavně však právě v červeném víně. A slaví úspěchy!

Již dřívější studie ukázaly, že resveratrol vykazuje antidepresivní aktivitu, tedy aspoň u myší a potkanů. Poslední studie, jež se objevila v časopise Neuropharmacology se tomuto jevu věnujte o něco blíže  a tým z čínské lékařské univerzity v Xuzhou nešetří nadšením.

Návrh léčby – ne omluva

Podle jejich hypotézy tělo uvolňuje glukokortikoidy, které zahrnují stresový hormon kortizol, V krátkodobém horizontu tento hormon pomáhá připravit tělo na hrozící krizi nebo výkon. Pokud však stres trvá déle, mohou glukokortikoidy způsobit poškození. Resveratrol dle zjištění výzkumníků může zvrátit škodlivé účinky stresu, umožní tělu lepší fungování, a co víc, léčba resveratrolem snižuje počet buněčných lézí.

Autoři uvádějí, že „tato zjištění poskytují důkaz, že antidepresivní a anxiolytické účinky resveratrolu jsou převážně zprostředkovány inhibicí genu PDE4D“. „Resveratrol tak může být účinnou alternativou k lékům pro léčbu pacientů trpících depresemi a úzkostnými poruchami,“ uvádí biolog a spoluautor studie Ying Xu s tím, že s ohledem na lidské zdraví ještě budou nutné další studie.

Také je vhodné přihlédnout k faktu, že červené víno nepředstavuje jen resveratrol, ale především alkohol a následnou „kocovinu“, proto by se mělo konzumovat s mírou, jakkoli líbivě zjištění vědců působí.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat