Prostreno.cz

Vitaminy C a D jsou skvělou kombinací pro posílení imunity

Nejen vitamin C má příznivé účinky pro náš imunitní systém, mnoha onemocněním se můžete vyhnout také s pomocí vitaminu D. Pečlivou prevencí posílíte obranyschopnost svého organismu, a tím i předejdete řadě nemocí. Dostatečné množství vitaminu C a D vám také pomůže zmírnit již vzniklé záněty. Chraňte své zdraví dostatkem vitaminů i zdravým životním stylem.

Ochrana zdraví našeho i naší rodiny se během několika týdnů stala prioritou. „Důležitá je kontinuální podpora imunitního systému. Klíčem k úspěchu je dlouhodobá péče o naše tělo, dostatek vitaminů a minerálů a zdravý životní styl. Vitaminy C a D pomáhají předcházet velkému množství zánětů v těle a nemocí a ty již probíhající zmírňovat,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny, a doplňuje: „Naše tělo je komplexní organismus. Není možné se zaměřit pouze na jednu část a zbytek vynechat. Dobrou zprávou je, že pro zdravé tělo můžeme udělat malé kroky již dnes.“

Nepostradatelný vitamin C

Přínos vitaminu C v podobě podpory naší imunity a tím ochrany před infekcemi je všem dobře známý. Tento vitamin je však rovněž antioxidantem, který chrání buňky našeho těla a tím snižuje riziko vzniku rakoviny i dalších onemocnění. Vitamin C také podporuje regeneraci našeho těla, zlepšuje vstřebávání železa, ale ovlivňuje i naši psychickou pohodu a pomáhá nám s překonáváním únavy a vyčerpání. Není možná úplně známé, že vitamin C má vliv i na tvorbu kolagenu, který v našem těle zajišťuje správnou strukturu a pružnost cév, kostí, zubů, dásní, chrupavek i kůže. Získat ho můžeme nejlépe z čerstvého ovoce a zeleniny.

Doporučená denní dávka je 100 mg vitaminu C za den, což se rovná zhruba pěti porcím čerstvého ovoce či zeleniny. Velké množství tohoto vitaminu obsahuje kromě citrusů i červená paprika, brokolice, jahody, kiwi nebo třeba černý rybíz. Vitaminem C se nemůžeme předávkovat – jeho nadbytek naše tělo bezpečně vyloučí. Nebojte se proto dopřát si ho dostatek! Dostatek vitaminu C získáme i z dostupných doplňků stravy, pokud si nejsme jisti dostatečným množstvím. Zvýšené dávky vitaminu C potřebují zejména starší lidé, těhotné ženy, děti v období růstu a kuřáci.

Důležitý vitamin D

Nepříliš známý vitamin D má spoustu neocenitelných účinků na organismus. Pomáhá našemu tělu předcházet osteoporóze, nádorovým i kardiovaskulárním onemocněním, autoimunitním onemocněním, infekčním nemocem, ale také cukrovce 2. typu či astmatu. Důležitým zdrojem vitaminu D je sluneční záření. V ne příliš slunných oblastech mohou lidé trpět jeho nedostatkem. Výživovou doporučenou dávkou v ČR je 5 μg za den, ale podle evropských měřítek bychom měli denně získat až 10 μg vitaminu D denně. „Světově se odhaduje, že jedna miliarda lidí má jeho nedostatek. Pokud si tělo ze slunečního záření nevytvoří dostatek vitaminu D, potřebuje ho získat z potravy,“ přibližuje Ing. Bohumil Hlavatý.

Velké množství vitaminu D obsahuje rybí i drůbeží maso, tuky, vejce, mléko, ale třeba také houby či sýry. Naši schopnost získat dostatek vitaminu D ze slunečního záření pak ovlivňuje celé množství faktorů, jako je věk, pigment, roční období, denní doba, místo, kde se
nacházíme, plocha kůže, kterou máme ozářenou, i množství použitých krémů s UV faktorem. „Vitamin D pomáhá bojovat i se záněty či onemocněními v těle, a neslouží tak pouze jako jejich prevence,“ upozorňuje Ing. Bohumil Hlavatý.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat